Dranken

9 Nieuw ontdekte voordelen en toepassingen van saliethee

Saliethee is een aromatisch aftreksel van de bladeren van gewone salie (Salvia officinalis), een kruid uit dezelfde familie als munt.

Salie wordt vaak gebruikt als kruid, maar heeft ook een lange geschiedenis in de alternatieve en traditionele geneeskunde. Met name de thee van salie zit boordevol mogelijke gezondheidsvoordelen – hoewel wetenschappelijk onderzoek naar deze drank zich nog in een pril stadium bevindt.

Hier zijn 9 nieuwe ontdekte voordelen en toepassingen van saliethee

1. Rijk aan ontstekingsremmende en antioxiderende stoffen

Saliethee bevat een verscheidenheid aan krachtige plantaardige bestanddelen.

Met name de antioxidanten werken neutraliserend op schadelijke verbindingen die vrije radicalen worden genoemd. Wanneer deze zich ophopen in je lichaam, kunnen ze leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker (12).

Saliethee is bijzonder rijk aan rozemarijnzuur. Dier- en testbuisstudies hebben aangetoond dat deze antioxidant tal van voordelen biedt, zoals een verminderde ontsteking en een lagere bloedsuikerspiegel(34).

Hoewel ontstekingen een natuurlijke reactie van het lichaam zijn, kunnen chronische ontstekingen het risico op ziekte verhogen.

Salie levert ook een behoorlijke hoeveelheid vitamine K, wat essentieel is voor de gezondheid van de botten, de bloedsomloop en een goede bloedstolling(56).

Bovendien bevat deze thee verschillende andere gezondheidsbevorderende bestanddelen, waaronder carnosol en kamfer(178).

In een onderzoek bij muizen verhoogde salie-extract de niveaus van ontstekingsremmende verbindingen die in het bloed circuleerden aanzienlijk, terwijl de niveaus van ontstekingsremmende verbindingen daalden (9).

De ontstekingsremmende en antioxiderende effecten van saliethee kunnen verantwoordelijk zijn voor veel van de beweerde voordelen, maar meer onderzoek bij mensen is nodig(10).

Saliethee bevat verschillende ontstekingsremmende en antioxiderende verbindingen, waaronder rozemarijnzuur, kamfer en carnosol, waaraan veel van de voordelen worden toegeschreven.

2. Kan een gezonde huid en wondgenezing bevorderen

Salie is een veelgebruikt ingrediënt in cosmetica die plaatselijk wordt toegepast als een natuurlijke huidverzorging.

Het is mogelijk dat het drinken van saliethee een aantal van dezelfde voordelen biedt.

In een reageerbuisstudie met huidcellen van muizen bleek kamfer – een van de belangrijkste bestanddelen van salie – een gezonde groei van de huidcellen te bevorderen, tekenen van veroudering te vertragen en de vorming van rimpels te verminderen(8).

Daarnaast heeft een dierstudie aangetoond dat carnosol en carnosinezuur van dit kruid helpen bij de behandeling van zongerelateerde huidschade en andere ontstekingsgerelateerde huidproblemen(11).

Andere dierstudies tonen aan dat extract van salie helpt bij de genezing van koortslip en de wondgenezing versnelt(1213).

Bovendien hebben proefbuisstudies aangetoond dat het extract van salie bepaalde schadelijke bacteriën en schimmels doodt die uw huid kunnen beschadigen(141516).

Salie bevat kamfer en carnosol, die huidbeschadiging kunnen helpen voorkomen. Het kan ook de wondgenezing versnellen en schadelijke bacteriën en schimmels doden.

3. Bevordert de mondgezondheid

Salie is een van de populairste kruiden in de tandheelkunde, omdat het pijn, ontstekingen en een slechte adem bestrijdt, en antibacteriële en wondhelende eigenschappen heeft (17).

Sterker nog, gorgelen met saliethee wordt vaak aanbevolen als remedie tegen mondwonden en keelpijn (18).

Deze voordelen voor de mond worden vaak toegeschreven aan de krachtige antioxidant rosmarijnzuur (18).

Verder wordt salie aan sommige mondspoelingen toegevoegd vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende werking(171920).

Salie kan pijn en ontstekingen in de mond verlichten, evenals slechte adem. Het heeft verschillende tandheelkundige toepassingen vanwege zijn antibacteriële en wondhelende eigenschappen.

4. Kan kankerwerende eigenschappen hebben

Er zijn aanwijzingen dat saliethee kankercellen kan helpen bestrijden.

Het bevat verschillende anti-kanker verbindingen, waaronder carnosol, kamfer en rozemarijnzuur. Uit dier- en proefbuisonderzoek is met name gebleken dat carnosol verschillende soorten kankercellen kan doden zonder de gezonde cellen aan te tasten (7).

In een studie bij meer dan 500 mensen werden salie- en kamillethee in verband gebracht met een verlaagd risico op schildklierkanker(21).

Tegelijkertijd hielp saliethee in een reageerbuisstudie genetische veranderingen te voorkomen die de vorming van darmkankercellen veroorzaken (22).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is meer menselijk onderzoek nodig.

In reageerbuisstudies hebben saliethee en zijn bestanddelen verschillende kankerbestrijdende effecten aangetoond. Meer onderzoek bij mensen is echter nodig.

5. Verbetert de bloedsuikerspiegel

Salie, een veel voorkomend ingrediënt in alternatieve bloedsuikermedicijnen, kan helpen de bloedsuikerspiegel te verbeteren en diabetes type 2 te voorkomen of te behandelen.

Uit een onderzoek van 2 maanden bij 105 volwassenen met diabetes type 2 bleek dat 3 maal daags 500 mg salie-extract de nuchtere bloedsuikerspiegel, de bloedsuikerspiegel na de maaltijd en de hemoglobine A1c – een maat voor de gemiddelde bloedsuikerspiegel gedurende de voorgaande 3 maanden – verbeterde (23).

Tegelijkertijd werd in een muizenstudie vastgesteld dat het vervangen van water door saliethee de nuchtere bloedsuikerspiegel verlaagde(24).

Bovendien suggereerde een reageerbuisstudie dat salie zich op dezelfde manier gedraagt als insuline – een hormoon dat helpt de bloedsuikerspiegel te beheersen – door suiker in je bloed naar je cellen te verplaatsen om daar te worden opgeslagen, waardoor de niveaus van deze marker worden verlaagd(25).

Saliethee kan diabetes type 2 helpen voorkomen of behandelen door de bloedsuikerspiegel te verlagen.

6. Kan de gezondheid van de hersenen bevorderen en de stemming verbeteren

Salie wordt veel gebruikt in de alternatieve geneeskunde om de stemming te stimuleren, het geheugen te verbeteren en hersengerelateerde aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer te helpen voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt veel van deze toepassingen (26).

Alzheimer ontwikkelt zich door amyloïde plaques die zich in de hersenen vormen. Verschillende reageerbuis- en dierstudies wijzen uit dat salie en rozemarijnzuur de vorming van deze plaques kunnen helpen voorkomen(27282930).

Bovendien blijkt uit meerdere studies bij mensen dat extracten van salie het geheugen, de hersenfunctie, de stemming en de concentratie verbeteren (313233).

Eén onderzoek bij 135 volwassenen toonde aan dat alleen al het ruiken aan het aroma van dit kruid het geheugen en de stemming verbeterde, vergeleken met een controlegroep (34).

Salie kan ook pijn verlichten, maar er is meer onderzoek nodig naar de effecten op de hersenen en het zenuwstelsel (10).

Saliethee kan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer vertragen en de stemming en het geheugen verbeteren. Meer onderzoek is echter nodig.

7. Kan de gezondheid van vrouwen ondersteunen

Salie kan ook enkele unieke voordelen bieden voor vrouwen.

In het Midden-Oosten gebruiken zwangere vrouwen salie om spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid te behandelen, een veel voorkomend probleem in het begin van de zwangerschap(3536).

Van oudsher wordt Salie ook gebruikt als een natuurlijke manier om de productie van moedermelk te verminderen bij vrouwen die aan het afkolven zijn of een overvloedige voorraad hebben (37).

Er is echter weinig onderzoek dat één van deze traditionele toepassingen ondersteunt.

Toch toont onderzoek aan dat salie helpt bij het verminderen van opvliegers. Uit een 8 weken durend onderzoek bij 71 vrouwen in de menopauze bleek dat inname van een dagelijkse tablet met verse salie de ernst en de frequentie van de opvliegers met 64% verminderde (3839).

Salie wordt soms gebruikt om misselijkheid bij zwangere vrouwen te behandelen en om de productie van moedermelk te verminderen bij vrouwen die aan het afkolven zijn of een overvloedige voorraad hebben, maar deze toepassingen worden door weinig onderzoek ondersteund. Toch kan het opvliegers bij vrouwen in de menopauze verminderen.

8. Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Sommige onderzoeken wijzen erop dat salie het cholesterol- en triglyceridengehalte kan helpen verbeteren, waardoor het risico op hartaandoeningen mogelijk afneemt.

In een klein onderzoek van 4 weken bij 6 vrouwen resulteerde het tweemaal daags drinken van 300 ml saliethee in 16% lager totaal cholesterol, 20% lager LDL (slecht) cholesterol, en 38% hoger HDL (goed) cholesterol (40).

Uit een onderzoek van 2 maanden bij 105 mensen met diabetes type 2 die cholesterolverlagende medicijnen gebruikten, bleek dat degenen die 3 maal daags 500 mg salie-extract innamen, gezondere niveaus van triglyceriden en alle cholesterolmarkers hadden, vergeleken met degenen in de controlegroep(23).

Toch is er meer onderzoek nodig.

Saliethee kan uw risico op hartaandoeningen verlagen door uw triglyceriden- en cholesterolwaarden te verbeteren, hoewel verdere studies nodig zijn.

9. Makkelijk toe te voegen aan uw dieet

Saliethee is gemakkelijk aan uw dieet toe te voegen, omdat u theezakjes online of in de meeste kruidenierswinkels kunt kopen.

Je kunt deze aromatische drank ook thuis maken met de volgende ingrediënten:

  • 1 eetlepel (15 gram) verse of 1 theelepel (4 gram) gedroogde salie
  • 1 kopje (240 ml) water
  • zoetstof naar smaak
  • vers citroensap (optioneel)

Breng het water aan de kook, voeg dan de salie toe en laat ongeveer 5 minuten trekken. Zeef de salieblaadjes en voeg naar smaak een zoetstof en citroensap toe.

Deze drank is zowel warm als koud lekker.

Saliethee is online of in de supermarkt te koop. U kunt het ook zelf maken met verse of gedroogde salie.

Voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen

Veel van het onderzoek naar salie is uitgevoerd bij dieren en in reageerbuizen, waarbij sterk geconcentreerde extracten zijn gebruikt. Hoewel saliethee mogelijk een aantal van dezelfde voordelen biedt, zijn de effecten mogelijk niet zo uitgesproken. Bovendien zijn meer studies bij mensen nodig.

Deze drank kan ook een paar nadelen hebben.

Salie bevat een stof genaamd thujon, die zorgt voor het sterke aroma, maar die in hoge doses giftig kan zijn(41).

Het drinken van extreem grote hoeveelheden saliethee – of het consumeren van dit kruid in andere vormen – over een langere periode kan leiden tot hartproblemen, epileptische aanvallen, overgeven en nierbeschadiging als je meer dan 3-7 gram thujon per dag binnenkrijgt(4142).

Saliethee bevat echter slechts 4-11 mg van deze verbinding per 4 kopjes (1 liter), dus je kunt veilig meerdere kopjes per dag drinken met weinig tot geen risico op thujonvergiftiging(43).

Tegelijkertijd moet je voorkomen dat je essentiële olie van salie inneemt of aan je thee toevoegt, want slechts 12 druppels kunnen giftig zijn (41).

Saliethee is over het algemeen zeer veilig in normale hoeveelheden, maar als u zich zorgen maakt, kunt u het beste uw arts raadplegen.

Saliethee bevat thujon, dat in hoge doses giftig kan zijn. Hoewel u niet gedurende langere perioden grote hoeveelheden van deze thee moet drinken, is het drinken van een paar mokken per dag waarschijnlijk veilig.

Tot slot

Saliethee zit vol met antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen.

Het kan de gezondheid van de huid, mond en hersenen bevorderen, en het risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen verlagen, naast andere voordelen. Niettemin zijn verdere studies nodig.

Saliethee is gemakkelijk thuis te maken met verse of gedroogde bladeren. De volgende keer dat je met dit kruid kookt, kun je overwegen om er ook een pot thee van te zetten.(bron)