Overige

Waarom Skyr voedzaam en supergezond is

Skyr is een gekweekt IJslands zuivelproduct dat wereldwijd populair wordt.

Met een hoog eiwitgehalte en een breed scala aan vitamines en mineralen, wordt skyr algemeen erkend als een voedzame aanvulling op de voeding.

Het wordt vaak genoten als een eiwitrijk ontbijt, een gezond dessert of als zoet tussendoortje tussen de maaltijden door.

Dit artikel gaat dieper in op skyr en onderzoekt wat het is en waarom het gezond is..

Wat is Skyr?

Skyr is al meer dan duizend jaar een basisvoedsel in IJsland.

Het lijkt sterk op yoghurt , met een vergelijkbare smaak en een iets dikkere textuur.

Populaire merken zijn onder meer:

 • Arla
 • Melkan
 • Aldi
 • Lidl
 • AH

Skyr is gemaakt van magere melk, waarvan de room is verwijderd. De melk wordt vervolgens opgewarmd en er worden levende bacterieculturen aan toegevoegd.

Zodra het product is ingedikt, wordt het gezeefd om de wei te verwijderen .

Skyr is de laatste jaren steeds populairder geworden en is nu in veel supermarkten over de hele wereld te vinden.

Skyr is een populair IJslands zuivelproduct. Het wordt gemaakt door bacterieculturen toe te voegen aan magere melk en deze vervolgens te zeven om de wei te verwijderen.

Skyr is rijk aan belangrijke voedingsstoffen

Skyr bevat een indrukwekkende reeks voedingsstoffen.

Het is laag in calorieën, vet en koolhydraten, maar hoog in eiwitten, vitaminen en mineralen.

Terwijl het exacte gehalte aan voedingsstoffen per merk verschilt, bevat een 170-gram portie ongearomatiseerde skyr meestal het volgende ( 1 , 2 ,3):

 • Calorieën: 110
 • Eiwit: 19 gram
 • Koolhydraten: 7 gram
 • Vet: 0 gram
 • Fosfor: 25,5% van de ADH
 • Calcium: 20% van de ADH
 • Riboflavine: 19% van de ADH
 • Vitamine B-12: 17% van de ADH
 • Kalium: 5% van de ADH

Skyr is een van nature vetvrij product, hoewel er tijdens de verwerking soms room wordt toegevoegd, wat het vetgehalte kan verhogen.

Het bevat ook meer eiwitten dan veel andere soorten zuivelproducten, met ongeveer 11 gram eiwit per 100 gram ( 1 ).

Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid Griekse yoghurt bevat ongeveer 7 gram eiwit, terwijl volle melk 3,2 gram (45).

Skyr is laag in calorieën maar hoog in eiwitten, en het bevat ook belangrijke vitaminen en mineralen.

Het hoge eiwitgehalte houdt je vol

Een van de grootste voordelen van skyr is het eiwitgehalte.

Voor de productie van skyr is drie tot vier keer zoveel melk nodig als voor het maken van yoghurt, wat resulteert in een product met meer voedingsstoffen en een hoog eiwitgehalte.

Studies hebben aangetoond dat eiwitten uit zuivelproducten de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren, de gezondheid van de botten kunnen verbeteren en helpen om de spiermassa te behouden tijdens het gewichtsverlies(67).

Eiwit kan ook gunstig zijn voor de gewichtsbeheersing, aangezien het de volheid verhoogt en de honger vermindert. In feite is aangetoond dat het eten van eiwitrijke zuivelproducten, zoals yoghurt, helpt bij het voorkomen van gewichtstoename en obesitas(8).

Een studie onderzocht hoe eiwitrijke snacks zoals yoghurt de eetlust beïnvloedde, in vergelijking met ongezonde snacks zoals chocolade en crackers.

Niet alleen leidde het eten van yoghurt tot een afname van de eetlust, maar het leidde ook tot het eten van 100 minder calorieën later op de dag (9).

Een andere studie vergeleek de effecten van laag-, gematigde- en eiwitrijke yoghurt op de honger en eetlust. Het bleek dat het eten van eiwitrijke yoghurt leidde tot minder honger, een verhoogde volheid en een vertraging in het latere eten (10).

Er zijn ook aanwijzingen dat eiwitten de thermogenese door middel van een dieet kunnen stimuleren. Dit veroorzaakt een toename van uw stofwisseling, waardoor uw lichaam meer calorieën kan verbranden na de maaltijd(11).

Skyr is rijk aan eiwitten, die kunnen profiteren van gewichtsverlies door het verbeteren van de verzadiging en het verminderen van de eetlust.

Het kan beschermen tegen osteoporose

Skyr is hoog in calcium, een essentieel mineraal in de voeding.

Ongeveer 99% van het calcium in uw lichaam zit in uw botten en tanden.

Hoewel collageen de hoofdstructuur van je botten vormt, is een combinatie van calcium en fosfaat wat ze sterk en dicht maakt.

Bij kinderen en tieners hebben onderzoeken aangetoond dat de opname van calcium gepaard gaat met een toename van de botmassa en de botgroei (1213).

Naarmate je ouder wordt, beginnen je botten een deel van die dichtheid te verliezen, wat leidt tot poreuze botten en een aandoening die bekend staat als osteoporose (14).

Onderzoek toont aan dat het verhogen van je calciuminname je kan beschermen tegen botverlies.

In feite heeft een driejarig onderzoek bij vrouwen aangetoond dat het eten van meer calcium uit melkproducten bijdraagt aan het behoud van de botdichtheid (15).

Een ander onderzoek bij oudere vrouwen toonde aan dat het aanvullen met calcium op de lange termijn een omgekeerd leeftijdsgebonden botverlies veroorzaakt (16).

Calcium kan worden gevonden in een verscheidenheid van voedingsmiddelen, maar slechts een portie skyr kan zorgen voor 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Skyr is rijk aan calcium, een essentieel mineraal dat kan helpen beschermen tegen botverlies en osteoporose.

Het kan de gezondheid van het hart bevorderen

Hartaandoeningen zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en zijn verantwoordelijk voor bijna 31% van alle sterfgevallen(17).

Gelukkig zijn er aanwijzingen dat zuivelproducten zoals skyr in verband kunnen worden gebracht met een verminderd risico op hartziekten.

Dit is waarschijnlijk omdat zuivel mineralen als calcium, kalium en magnesium bevat, die allemaal belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart (181920).

Uit een 24-jarige Japanse studie bleek dat voor elke 100 gram zuivel die werd geconsumeerd er 14% minder sterfgevallen als gevolg van hartaandoeningen waren (21).

Een ander onderzoek toonde aan dat zuivelproducten kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Het bleek dat drie porties zuivel per dag een aanzienlijke daling van de systolische bloeddruk bij mannen met een hoge bloeddruk veroorzaakte (22).

Zuivelproducten zoals skyr zijn in verband gebracht met het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hartziekten.

Het ondersteunt de bloedsuikercontrole

Skyr is hoog in eiwit maar laag in koolhydraten, dus het zou kunnen helpen uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Als je eet, breekt je lichaam koolhydraten af in glucose. Een hormoon genaamd insuline is dan verantwoordelijk voor het transport van de glucose naar je cellen om te worden gebruikt als energie.

Wanneer je echter te veel koolhydraten eet, werkt dit proces niet zo efficiënt en kan het leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel.

Studies tonen aan dat het eten van eiwitten de opname van koolhydraten vertraagt, wat resulteert in een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel en een lagere bloedsuikerspiegel(23).

Een 16 weken durende studie vergeleek eiwitrijke en normale eiwitrijke diëten. De onderzoekers vonden dat het vervangen van koolhydraten door eiwitten de bloedsuikercontrole aanzienlijk verbeterde(24).

Skyr is hoog in eiwit en laag in koolhydraten. Deze combinatie kan helpen bij het verbeteren van de bloedsuikerbeheersing.

Skyr is misschien niet voor iedereen

Sommige mensen hebben geen baat bij het toevoegen van skyr aan hun voeding.

Omdat skyr gemaakt is van melk, moet je skyr vermijden als je allergisch bent voor caseïne of wei – de twee eiwitten die in melk zitten.

Voor deze mensen kunnen skyr en andere producten op basis van melk een allergische reactie veroorzaken met symptomen die variëren van een opgeblazen gevoel en diarree tot anafylaxie(25).

Als u lactose-intolerantie heeft, kan het een kwestie van vallen en opstaan zijn om uit te zoeken of u in staat bent om skyr te tolereren.

Lactose is een soort suiker die in melk voorkomt. Het wordt afgebroken door een enzym dat lactase wordt genoemd.

Degenen met lactose-intolerantie missen dit enzym, wat kan leiden tot maagpijn en andere spijsverteringsbijwerkingen na het eten van producten die lactose bevatten (26).

Gelukkig voor deze individuen verwijdert het proces van het persen van skyr ongeveer 90% van het lactosegehalte, dus veel mensen met lactose-intolerantie kunnen matige hoeveelheden skyr tolereren.

Het is echter het beste om eerst een kleine hoeveelheid te proberen om er zeker van te zijn dat u geen negatieve symptomen ervaart.

Skyr bevat melk, dus het kan schadelijke effecten veroorzaken bij mensen met lactose-intolerantie en melkallergieën.

Hoe kunt u genieten van Skyr

De traditionele skyr wordt gemengd met een paar eetlepels melk en wat suiker geserveerd, hoewel het eten ervan gewoon een gezondere keuze is.

Gearomatiseerde varianten van skyr zijn ook populair en worden meestal gezoet met suiker of kunstmatige zoetstoffen .

Daarnaast wordt het vaak gecombineerd met fruit of jam om een beetje zoetigheid toe te voegen aan het dessert.

Bovendien wordt skyr in verschillende recepten verwerkt, van platbrood tot frittatas tot pudding en nog veel meer.

Een paar andere manieren om van skyr te genieten zijn:

Skyr wordt traditioneel gemengd met melk en suiker gegeten, maar het kan op verschillende manieren worden genoten.

Tot slot

Skyr is rijk aan vele voedingsstoffen die uw gezondheid ten goede kunnen komen.

Het kan ook de gezondheid van botten en hart bevorderen, gewichtsverlies, helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en zorgen voor een goede hoeveelheid eiwitten met minimale hoeveelheden koolhydraten en vet.

Over het algemeen is Skyr een voedzaam voedsel dat een gezonde aanvulling kan zijn op de meeste eetgewoonten. (Bron)