Vis & Vlees

Sushi: gezond of ongezond?

Mensen beschouwen sushi over het algemeen als voedzaam en gezond.

Dit populaire Japanse gerecht bevat echter vaak rauwe vis. Bovendien wordt het regelmatig gegeten met sojasaus met een hoog zoutgehalte.

Zo kunt u zich zorgen maken over een aantal van de ingrediënten.

In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op sushi en de gezondheidseffecten ervan.

Wat is sushi?

Sushi is een zeewierrol gevuld met gekookte rijst, rauwe of gekookte vis en groenten.

Het wordt meestal geserveerd met sojasaus, wasabi en ingemaakte gember.

Sushi werd voor het eerst populair in het 7de-eeuwse Japan als een manier om vis te conserveren.

De schoongemaakte vis werd geperst tussen rijst en zout en liet het een paar weken fermenteren tot het klaar was om te eten( 1 ).

Rond het midden van de 17e eeuw werd er azijn aan de rijst toegevoegd om de fermentatietijd te verkorten en de smaak te verbeteren.

Het fermentatieproces werd stopgezet in de 19e eeuw, toen er in plaats daarvan verse vis werd gebruikt. Dit gaf aanleiding tot een eerdere versie van de kant-en-klare sushi waar u vandaag de dag aan gewend bent( 1 ).

Sushi is afkomstig uit Japan en bestaat uit rijst met azijnsmaak, rauwe of gekookte vis en groenten – allemaal verpakt in zeewier.

Voedingsrijke ingrediënten

Sushi wordt vaak beschouwd als een gezondheidsvoedsel omdat het verschillende voedingsrijke ingrediënten bevat.

Vis

Vis is een goede bron van eiwitten, jodium en meerdere vitaminen en mineralen.

Bovendien is het één van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D(2).

Bovendien bevat vis omega-3-vetten, die je hersenen en lichaam nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Deze vetten helpen bij het bestrijden van medische aandoeningen zoals hartaandoeningen en beroertes(345).

Vis is ook gekoppeld aan een lager risico op bepaalde auto-immuunziekten, depressie en geheugen- en gezichtsverlies op oudere leeftijd(6, 78910).

Wasabi

Wasabi pasta wordt vaak naast sushi geserveerd. Omdat de smaak zeer sterk is, wordt het slechts in kleine hoeveelheden gegeten.

Het is gemaakt van de geraspte stengel van Eutrema japonicum , die tot dezelfde familie behoort als kool , mierikswortel en mosterd.

Wasabi is rijk aan bètacaroteen, glucosinolaten en isothiocyanaten. Onderzoek toont aan dat deze verbindingen antibacteriële, ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen kunnen hebben (11121314).

Vanwege de schaarste van de wasabiplant gebruiken veel restaurants echter een imitatiepasta gemaakt van een combinatie van mierikswortel, mosterdpoeder en groene kleurstof. Het is onwaarschijnlijk dat dit product dezelfde voedingseigenschappen heeft.

Zeewier

Nori is een soort zeewier dat wordt gebruikt om sushi te rollen.

Het bevat veel voedingsstoffen, waaronder calcium, magnesium , fosfor, ijzer, natrium, jodium, thiamine en vitamine A, C en E ( 15 ).

Bovendien bestaat 44% van het droge gewicht uit eiwitten, vergelijkbaar met eiwitrijk plantaardig voedsel zoals sojabonen ( 16 , 17 ).

Eén rol sushi zorgt echter voor zeer weinig zeewier, waardoor het waarschijnlijk niet veel zal bijdragen aan uw dagelijkse voedingsbehoeften.

Nori kan ook verbindingen bieden die virussen, ontstekingen en zelfs kanker bestrijden. De gehaltes van deze verbindingen zijn echter waarschijnlijk te laag om relevante gezondheidseffecten te hebben( 18 ).

Ingemaakte gember

De zoete ingemaakte gember, ook wel bekend als gari, wordt vaak gebruikt om je gehemelte te reinigen tussen verschillende stukjes sushi.

Gember is een goede bron van kalium , magnesium, koper en mangaan (20).

Daarnaast kan het bepaalde eigenschappen hebben die helpen beschermen tegen bacteriën en virussen(2122).

Studies tonen verder aan dat gember het geheugen kan verbeteren en kan helpen bij het verminderen van misselijkheid, spierpijn, artritische pijn, menstruatiepijn en zelfs LDL (slechte) cholesterolspiegels (232425262728).

Sushi bevat verschillende gezonde en voedzame ingrediënten, zoals vis, wasabi, zeewier en ingemaakte gember.

Geraffineerde koolhydraten en laag vezelgehalte

Het hoofdbestanddeel van sushi is witte rijst, die is geraffineerd en ontdaan van bijna alle vezels, vitaminen en mineralen.

Sommige studies suggereren dat een hoge inname van geraffineerde koolhydraten en de daarmee gepaard gaande stijging van de bloedsuikerspiegel ontstekingen kan bevorderen en het risico op diabetes en hartziekten kan verhogen(293031).

Bovendien wordt sushi-rijst vaak bereid met suiker. Door de toegevoegde suiker en het lage vezelgehalte worden de koolhydraten van sushi snel afgebroken in uw spijsverteringsstelsel.

Dit kan leiden tot een piek in de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels, wat kan bijdragen aan overeten (3233).

Studies suggereren echter ook dat de rijstazijn die aan sushi wordt toegevoegd, kan helpen om de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk en de bloedvetten te verlagen (34).

Als u vraagt om uw sushi te bereiden met bruine rijst in plaats van witte rijst, kan dit het vezelgehalte en de voedingswaarde ervan verhogen.

U kunt ook vragen om uw rollen te bereiden met minder rijst en meer groenten om het gehalte aan voedingsstoffen verder te verhogen.

Sushi bevat een groot aantal geraffineerde koolhydraten. Dit kan de kans op overeten vergroten en het risico op ontstekingen, diabetes type 2 en hartaandoeningen vergroten.

Laag eiwitgehalte en hoog vetgehalte

Sushi wordt vaak beschouwd als een afslankvriendelijke maaltijd.

Toch worden veel soorten sushi gemaakt met vetrijke sauzen en gebakken tempurabeslag, wat het caloriegehalte aanzienlijk verhoogt.

Bovendien bevat een enkel stuk sushi over het algemeen zeer kleine hoeveelheden vis of groenten. Dit maakt het een eiwitarme, vezelarme maaltijd en dus niet erg effectief bij het verminderen van honger en eetlust (3536).

Om uw volgende sushi-maaltijd meer vulling te geven, probeert u het te combineren met miso-soep, edamame, sashimi of wakame-salade.

Sushi heeft vaak vetrijke sauzen en toppings, maar relatief kleine hoeveelheden groenten of vis. Het gebrek aan eiwitten en vezels kan het gemakkelijk veranderen in een calorierijke maaltijd waar je je waarschijnlijk niet vol van voelt.

Hoog zoutgehalte

Een sushimaaltijd bevat over het algemeen een grote hoeveelheid zout.

Ten eerste wordt de rijst die wordt gebruikt om het te maken vaak gekookt met zout. Bovendien bevatten de gerookte vis en de gepekelde groenten ook zout.

Tot slot wordt het meestal geserveerd met sojasaus, die zeer rijk is aan zout.

Te veel zout in uw voeding kan uw risico op maagkanker verhogen. Het kan ook hoge bloeddruk bevorderen bij mensen die gevoelig zijn voor dit ingrediënt(373839).

Als u uw zoutinname wilt verminderen, moet u sojasaus tot een minimum beperken of vermijden, evenals sushi bereid met gerookte vis, zoals makreel of zalm.

Hoewel miso-soep kan helpen voorkomen dat u te veel eet, bevat het veel zout. Als u uw zoutinname in de gaten houdt, kunt u het beter ook vermijden.

Sushi kan een grote hoeveelheid zout bevatten, wat het risico op maagkanker kan verhogen en bij sommige mensen een hoge bloeddruk kan bevorderen.

Besmetting met bacteriën en parasieten

Het eten van sushi gemaakt met rauwe vis kan het risico op infectie door verschillende bacteriën en parasieten met zich meebrengen (40414243).

Enkele van de soorten die het vaakst in sushi worden aangetroffen, zijn Salmonella , verschillende Vibrio- bacteriën en Anisakis- en Diphyllobothrium- parasieten (44454647).

Het is belangrijk om op te merken dat de Food and Drug Administration (FDA) momenteel het gebruik van het “sushi-grade fish” label niet reguleert. Dit label garandeert dus niet dat de sushi die u eet veilig is.

De enige huidige regelgeving is dat bepaalde vis moet worden ingevroren om eventuele parasieten te doden voordat deze rauw wordt geserveerd.

Een recente studie onderzocht de rauwe vis die in 23 Portugese restaurants wordt gebruikt en stelde vast dat 64% van de monsters besmet was met schadelijke micro-organismen ( 48 ).

De juiste procedures voor voedselverwerking en -behandeling kunnen het risico op besmetting echter verminderen ( 49 ,50).

Om het risico op voedselvergiftiging te beperken, moet u zich richten op het eten van sushi in gerenommeerde restaurants die meer kans maken om de juiste voedselveiligheidsregels te volgen. U kunt ook kiezen voor vegetarische rollen of rollen die gemaakt zijn met gekookte vis.

Sommige mensen – waaronder zwangere vrouwen, jonge kinderen, oudere volwassenen en mensen met een verzwakt immuunsysteem – moeten wellicht sushi gemaakt met rauwe vis volledig vermijden.

Sushi gemaakt met rauwe vis kan schadelijke bacteriën en parasieten bevatten. Onjuiste verwerking en behandeling van het voedsel verhoogt het risico op besmetting.

Kwik en andere giftige stoffen

Vis kan ook zware metalen zoals kwik bevatten als gevolg van de vervuiling van de oceanen.

Roofvissen, zoals tonijn, zwaardvis, makreel, marlijn en haai, hebben meestal de hoogste gehaltes.

Tot de zeevruchtensoorten met een laag kwikgehalte behoren zalm, paling, zee-egel, forel, krab en inktvis(51).

Andere soorten giftige stoffen die in vis worden aangetroffen kunnen leiden tot ciguatera of scombroïde vergiftiging (52).

Zeebaars, tandbaars en rode snapper zijn het meest waarschijnlijk om te leiden tot ciguatera vergiftiging, terwijl scombroïde vergiftiging het meest waarschijnlijk het gevolg is van het eten van tonijn, makreel of mahi-mahi ( 52 ).

U kunt uw risico verminderen door de soorten vis die het meest waarschijnlijk besmet zijn te vermijden.

Bij bepaalde vissoorten is de kans groter dat ze worden besmet met gifstoffen, waaronder kwik.

Hoe kunnen de gezondheidsvoordelen van sushi worden gemaximaliseerd?

Volg deze eenvoudige richtlijnen om de meeste gezondheidsvoordelen uit sushi te halen:

  • Verhoog uw opname van voedingsstoffen. Kies sushirollen gemaakt met bruine rijst in plaats van sushi met witte rijst.
  • Geef de voorkeur aan kegelvormige handrollen (temaki), die minder rijst bevatten dan de meer traditionele rollen.
  • Verhoog het eiwit- en vezelgehalte van uw maaltijd. Voeg bij uw sushi edamame, wakame-salade, misosoep of sashimi toe.
  • Vermijd rolletjes met roomkaas, sauzen of tempura. Om knapperigheid te creëren zonder deze ongezonde ingrediënten, vraag dan om extra groenten.
  • Minder sojasaus. Als je zoutgevoelig bent, vermijd dan sojasaus of dompel je sushi er slechts licht in.
  • Bestel sushi bij gerenommeerde restaurants, waar de kans groter is dat ze de juiste voedselveiligheidsvoorschriften volgen.

Er zijn verschillende manieren om de gezondheidsvoordelen van uw sushi te verhogen en tegelijkertijd de mogelijke nadelen ervan te minimaliseren.

Tot slot

Sushi is een Japans rolletje gemaakt van rijst, zeewier, groenten en rauwe of gekookte zeevruchten.

Het is rijk aan verschillende vitaminen, mineralen en gezondheidsbevorderende stoffen.

Sommige soorten zijn echter rijk aan geraffineerde koolhydraten, zout en ongezonde vetten.

Toch kan sushi een goede aanvulling zijn op een uitgebalanceerd voedingspatroon, als je goed nadenkt over de manier waarop je het eet.(bron)