Overige

10 tekenen en symptomen van ijzertekort

Een ijzertekort ontstaat wanneer je lichaam niet genoeg van het mineraal ijzer heeft.

Uw lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te maken, een eiwit in rode bloedcellen dat ervoor zorgt dat ze zuurstof door het lichaam kunnen vervoeren.

Als uw lichaam niet genoeg hemoglobine heeft, krijgen uw weefsels en spieren niet genoeg zuurstof om effectief te kunnen werken. Dit leidt tot een aandoening die bloedarmoede wordt genoemd.

Hoewel er verschillende soorten bloedarmoede zijn, komt bloedarmoede door ijzertekort wereldwijd het meest voor( 1 ).

Veelvoorkomende oorzaken van ijzertekort zijn:

 • onvoldoende ijzerinname als gevolg van een dieet dat niet voorziet in de dagelijkse voedingsbehoeften of dat sterk beperkt is
 • inflammatoire darmziekte
 • verhoogde ijzerbehoefte tijdens de zwangerschap
 • bloedverlies door hevige menstruatie of inwendige bloedingen

IJzertekort kan leiden tot symptomen die de kwaliteit van uw leven beïnvloeden. Deze symptomen zijn onder andere kortademigheid, vermoeidheid en verminderde concentratie (2).

Tekenen en symptomen van ijzertekort variëren afhankelijk van:

 • de ernst van de bloedarmoede
 • hoe snel het zich ontwikkelt
 • je leeftijd
 • uw huidige gezondheidstoestand

In sommige gevallen ervaren mensen geen symptomen.

Hier zijn 10 tekenen en symptomen van ijzertekort, te beginnen met de meest voorkomende.

1. Ongewone vermoeidheid

JJe erg moe voelen is een van de meest voorkomende symptomen van ijzertekort. Dit symptoom komt vaak voor bij mensen die niet genoeg ijzer hebben (34).

Deze vermoeidheid ontstaat doordat uw lichaam niet genoeg ijzer heeft om een eiwit te maken dat hemoglobine heet en dat helpt zuurstof door het lichaam te transporteren.

Zonder voldoende hemoglobine komt er minder zuurstof bij de weefsels en spieren, waardoor ze geen energie meer hebben. Uw hart moet ook harder werken om meer zuurstofrijk bloed door uw lichaam te vervoeren, waardoor u moe kunt worden ( 1 ).

Omdat vermoeidheid vaak als een normaal onderdeel van een alledaags druk leven wordt beschouwd, is het moeilijk om alleen op basis van dit symptoom een ijzertekort vast te stellen.

Veel mensen met een ijzertekort hebben echter naast zwakte ook last van weinig energie, voelen zich chagrijnig of hebben concentratieproblemen.

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende symptomen van ijzertekort. Dit komt doordat er minder zuurstof bij de lichaamsweefsels komt, waardoor ze geen energie meer hebben.

2. Bleekheid

Een bleke huid of een bleke kleur van de binnenkant van de onderste oogleden zijn andere veel voorkomende tekenen van ijzertekort (56).

De hemoglobine in rode bloedcellen geeft bloed zijn rode kleur, dus lage niveaus tijdens ijzertekort maken het bloed minder rood. Daarom kan de huid zijn gezonde kleur of warmte verliezen bij mensen met ijzertekort.

Deze bleekheid bij mensen met ijzertekort kan over het hele lichaam voorkomen, of het kan beperkt blijven tot één gebied ( 7 ). Dit omvat de:

 • gezicht
 • tandvlees
 • binnen de lippen of onderste oogleden
 • nagels

Dit is vaak een van de eerste dingen waar artsen naar zullen zoeken als teken van ijzertekort. Het moet echter worden bevestigd met een bloedonderzoek(6).

Bleekheid komt vaker voor bij matige of ernstige gevallen van bloedarmoede ( 7 ).

Als u uw onderste ooglid naar beneden trekt, moet de binnenste laag een levendige rode kleur hebben. Als het een zeer bleke roze of gele kleur heeft, kan dit erop wijzen dat u een ijzertekort heeft. Bij mensen met een donkere huidskleur kan dit het enige gebied zijn waar het opvalt.

Bleekheid in gebieden zoals het gezicht, de binnenste oogleden of de nagels kan een teken zijn van een matig of ernstig ijzertekort. Dit wordt veroorzaakt door een lager hemoglobinegehalte, dat bloed zijn rode kleur geeft.

3. Kortademigheid

Hemoglobine zorgt ervoor dat uw rode bloedcellen zuurstof door uw lichaam transporteren.

Wanneer het hemoglobinegehalte laag is tijdens een ijzertekort, zal het zuurstofgehalte ook laag zijn. Dit betekent dat je spieren niet genoeg zuurstof krijgen om normale activiteiten te doen, zoals lopen (8).

Als gevolg hiervan zal je ademhaling sneller gaan omdat je lichaam probeert meer zuurstof binnen te krijgen. Dit is de reden waarom kortademigheid een veelvoorkomend symptoom is (4).

Als u buiten adem raakt bij normale, dagelijkse taken die u vroeger gemakkelijk deed, zoals lopen, traplopen of sporten, kan een ijzertekort de oorzaak zijn.

Kortademigheid is een symptoom van ijzertekort, omdat een laag hemoglobinegehalte betekent dat het lichaam niet in staat is zuurstof effectief naar spieren en weefsels te transporteren.

4. Hoofdpijn en duizeligheid

IJzertekort kan hoofdpijn veroorzaken, vooral bij vrouwen(9).

Dit symptoom lijkt minder vaak voor te komen dan andere en gaat vaak gepaard met lichtheid in het hoofd of duizeligheid(4).

Het verband tussen ijzertekort en hoofdpijn is nog onduidelijk.

Hoofdpijn kan ontstaan doordat een laag hemoglobinegehalte in de rode bloedcellen betekent dat er niet genoeg zuurstof de hersenen bereikt. Als gevolg daarvan kunnen de bloedvaten in de hersenen opzwellen, waardoor druk en hoofdpijn ontstaan ( 10 ).

Hoewel er veel oorzaken voor hoofdpijn zijn, kunnen frequente, steeds terugkerende hoofdpijn en duizeligheid een teken zijn van ijzertekort.

Hoofdpijn en duizeligheid kunnen een teken zijn van ijzertekort. Het gebrek aan hemoglobine kan betekenen dat niet genoeg zuurstof de hersenen bereikt, waardoor de bloedvaten mogelijk opzwellen en druk ontstaat.

5. Hartkloppingen

Waarneembare hartkloppingen, ook wel hartkloppingen genoemd, kunnen een ander symptoom zijn van ijzertekort-anemie.

Het verband tussen ijzertekort, bloedarmoede en hartproblemen wordt nog bestudeerd, maar het kan te maken hebben met de zuurstoftoevoer (11).

Hemoglobine is het eiwit in rode bloedcellen dat helpt zuurstof door het lichaam te transporteren. Bij ijzertekort betekent een laag hemoglobinegehalte dat het hart extra hard moet werken om zuurstof te vervoeren.

Dit kan leiden tot onregelmatige hartslagen of het gevoel dat het hart abnormaal snel slaat (4).

In extreme gevallen kan het leiden tot een vergroot hart, hartruis of hartfalen(412).

Deze symptomen komen echter veel minder vaak voor. Je moet al lange tijd een ijzertekort hebben om ze te ervaren.

Bij ijzertekort moet het hart extra hard werken om zuurstof door het lichaam te vervoeren. Dit kan leiden tot onregelmatige of snelle hartslagen en zelfs tot hartruis, een vergroot hart of hartfalen.

6. Droog en beschadigd haar en huid

Droge en beschadigde huid en haar kunnen tekenen zijn van ijzertekort (4).

IJzergebrek verlaagt het hemoglobinegehalte in het bloed, waardoor er mogelijk minder zuurstof beschikbaar is voor cellen die zorgen voor haargroei(13).

Wanneer huid en haar verstoken zijn van zuurstof, kunnen ze droog en zwak worden.

IJzertekort wordt ook in verband gebracht met haaruitval, en sommige onderzoeken suggereren dat het een oorzaak zou kunnen zijn (1415).

Het is volkomen normaal dat sommige haren uitvallen tijdens het dagelijkse wassen en borstelen. Maar als u klontjes haar verliest of veel meer dan normaal, kan dat te maken hebben met een ijzertekort.

Huid en haar krijgen bij ijzertekort minder zuurstof uit het bloed, waardoor ze droog en beschadigd raken. In ernstiger gevallen kan dit leiden tot haaruitval.

7. Zwelling en pijn in de tong en mond

Soms kan alleen maar naar binnen of rond uw mond kijken aangeven of u bloedarmoede door ijzertekort heeft.

Tekenen zijn onder andere wanneer uw tong gezwollen, ontstoken, bleek of vreemd glad wordt (16).

IJzertekort kan ook andere symptomen rond uw mond veroorzaken( 17 ). Waaronder:

 • droge mond
 • een branderig gevoel in je mond
 • pijnlijke rode scheurtjes in de mondhoeken
 • mondzweren

Een pijnlijke, gezwollen of vreemd gladde tong kan een teken zijn van bloedarmoede door ijzertekort. Ook barstjes op de mondhoeken kunnen een teken zijn.

8. Rusteloze benen

IJzertekort is in verband gebracht met het rustelozebenensyndroom(18).

Rusteloze benen syndroom is een sterke drang om je benen te bewegen in rust. Het kan ook een onaangenaam en vreemd kruipend of kriebelend gevoel in uw voeten en benen veroorzaken.

Het is meestal ’s nachts erger, wat betekent dat u moeilijk kunt slapen.

De oorzaken van het rustelozebenensyndroom zijn niet volledig bekend.

Ongeveer 25% van de mensen met bloedarmoede door ijzertekort heeft echter het rustelozebenensyndroom. De prevalentie van het rustelozebenensyndroom is negen keer hoger bij mensen met ijzertekort in vergelijking met de algemene bevolking (19).

Mensen met ijzertekort hebben een grotere kans op het rustelozebenensyndroom. Dit is een sterke drang om de benen te bewegen in rust.

9. Broze of lepelvormige vingernagels

Een veel minder vaak voorkomend symptoom van ijzertekort zijn broze of lepelvormige vingernagels. Deze aandoening wordt koilonychia genoemd (20).

Meestal zijn de eerste tekenen broze nagels die gemakkelijk afbrokkelen en barsten.

In latere stadia van ijzertekort kunnen lepelvormige nagels ontstaan, waarbij het midden van de nagel inzakt en de randen omhoog staan, zodat ze er afgerond uitzien als een lepel.

Dit is echter een zeldzame bijwerking die slechts bij ongeveer 5% van de mensen met ijzertekort voorkomt. Het komt meestal alleen voor bij ernstige gevallen van bloedarmoede door ijzertekort.(20). 

Broze of lepelvormige nagels kunnen een aanwijzing zijn voor ernstigere bloedarmoede door ijzertekort.

10. Andere mogelijke tekenen

Er zijn verschillende andere tekenen die erop wijzen dat je ijzertekort laag kan zijn. Deze komen over het algemeen minder vaak voor en kunnen verband houden met vele andere aandoeningen dan ijzertekort.

Andere tekenen van bloedarmoede door ijzertekort zijn:

 • Vreemde verlangens. Een verlangen naar vreemd voedsel of non-food items wordt “pica” genoemd. Meestal gaat het om het verlangen naar ijs, klei, aarde, krijt of papier en het kan een teken zijn van ijzertekort. Het kan ook optreden tijdens de zwangerschapp (21).
 • Depressief voelen. Bloedarmoede door ijzertekort kan in verband worden gebracht met depressie bij volwassenen (22). Zwangere vrouwen met ijzertekort hebben mogelijk ook een grotere kans op het ontwikkelen van depressie (23).
 • Koude handen en voeten. IJzertekort betekent dat er minder zuurstof wordt geleverd aan de handen en voeten. Sommige mensen hebben het in het algemeen sneller koud of hebben koude handen en voeten.
 • Frequentere infecties. Omdat ijzer nodig is voor een gezond immuunsysteem, kan een ijzertekort het risico op infecties verhogen(24).

Andere meer algemene tekenen van ijzertekort zijn vreemde trek in eten, depressieve gevoelens, koude handen en voeten, en een verhoogd risico op infecties.

Wat u moet doen als u denkt dat u een ijzertekort heeft

Als u denkt dat u bloedarmoede door ijzertekort heeft, overweeg dan de volgende stappen.

Praat met uw arts

Als u denkt dat u tekenen of symptomen van ijzertekort vertoont, moet u een afspraak maken met uw arts.

Als u nog geen arts hebt, kunt u de Healthline FindCare-tool gebruiken om een arts bij u in de buurt te vinden. Een eenvoudige bloedtest kan bevestigen of u bloedarmoede door ijzertekort hebt (3).

Als uw arts bevestigt dat u een ijzertekort hebt, is dit over het algemeen vrij eenvoudig te behandelen. Uw arts zal u waarschijnlijk aanraden uw ijzerinname te verhogen via uw voeding of met ijzersupplementen (4).

Probeer ervoor te zorgen dat je genoeg ijzer binnenkrijgt via gezonde maaltijden voeding. Neem alleen supplementen als uw arts dat aanbeveelt.

Het belangrijkste doel van de behandeling is het hemoglobinegehalte weer op peil te brengen en de ijzervoorraad weer aan te vullen.

Het belangrijkste doel van de behandeling is het hemoglobinegehalte weer op peil te brengen en de ijzervoorraad weer aan te vullen.

Eet ijzerrijke voedingsmiddelen

Als uw arts denkt dat uw ijzertekort kan worden veroorzaakt door een tekort aan ijzer in uw voeding, denk dan aan het consumeren van meer ijzerrijke voedingsmiddelen, zoals:

 • rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees, en gevogelte
 • donkergroene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool
 • gedroogd fruit, zoals rozijnen en abrikozen
 • erwten, bonen en andere peulvruchten
 • zeevruchten
 • met ijzer verrijkte voedingsmiddelen
 • zaden en noten
 • orgaanvlees

Help uw ijzeropname te stimuleren

Belangrijk is dat het eten van vitamine C je lichaam helpt ijzer beter te absorberen. Probeer voldoende vitamine C-rijke voedingsmiddelen te eten, zoals fruit en groenten(25).

Het kan ook helpen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die, wanneer ze in grote hoeveelheden worden gegeten, uw lichaam ervan kunnen weerhouden ijzer op te nemen. Dit zijn onder andere thee, koffie en voedingsmiddelen met veel calcium, zoals zuivelproducten en met calcium verrijkte volkorengranen.

Neem ijzersupplementen als uw arts ze aanbeveelt

U moet alleen een ijzersupplement nemen als uw arts heeft bevestigd dat u een ijzertekort heeft of een risico op ijzertekort loopt en niet alleen met uw voeding aan uw behoeften kunt voldoen.

Als u een ijzersupplement neemt, probeer er dan sinaasappelsap bij te drinken om de ijzeropname te bevorderen of gebruik een supplement dat vitamine C bevat.

Houd er rekening mee dat het nemen van ijzersupplementen een aantal bijwerkingen kan hebben. Deze zijn onder andere:

 • buikpijn
 • verstopping of diarree
 • maagzuur
 • misselijkheid of braken
 • zwarte ontlasting

Deze bijwerkingen kunnen echter tot een minimum worden beperkt door specifieke soorten ijzersupplementen te nemen die de negatieve effecten tot een minimum kunnen beperken, zoals ijzerbisglycinaat-chelaat (26).

Bespreek het met uw arts als u bijwerkingen ondervindt die verband houden met ijzersuppletie.

Als u denkt dat u bloedarmoede door ijzertekort heeft, praat dan met uw arts. Hij of zij kan u meer ijzerrijke voedingsmiddelen aanraden (plus vitamine C om de ijzeropname te verhogen) of eventueel ijzersupplementen.

Wanneer moet je naar een dokter

Ga naar de dokter als u symptomen van ijzertekort heeft. Als dit niet wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot bloedarmoede door ijzertekort. Dit kan uiteindelijk leiden tot complicaties, waaronder:

 • hart problemen
 • depressie
 • grotere kans op infecties
 • zwangerschapsproblemen

Bloedarmoede door ijzertekort komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen(27).

Vrouwen die zwanger zijn of die hevige menstruaties hebben, lopen het grootste risico en moeten met hun arts praten over een test op ijzertekort-anemie.

Neem alleen ijzersupplementen als uw arts ze voorschrijft. Te veel ijzer kan uw hart, lever en alvleesklier beschadigen.

U moet het uw arts ook vertellen als u bijwerkingen van ijzersupplementen ervaart, zoals een metaalachtige smaak of overgeven (5).

Tot slot

Bloedarmoede door ijzertekort is wereldwijd de meest voorkomende vorm van bloedarmoede.

Sommige mensen hebben duidelijke symptomen, terwijl anderen er helemaal geen last van hebben. Dit hangt vaak af van de ernst van de bloedarmoede.

Veel voorkomende tekenen en symptomen zijn vermoeidheid, een bleke huid, kortademigheid, en droog en beschadigd haar en huid.

Als u denkt dat u symptomen van ijzertekort heeft, praat dan met uw arts. Zelf een diagnose stellen wordt niet aanbevolen.

De meeste vormen van ijzertekort kunnen vrij eenvoudig worden behandeld, meestal door middel van een ijzerrijk dieet of ijzersupplementen, als uw arts die aanbeveelt.(bron)