Fruit

Wat is tamarinde? Een tropische vrucht met gezondheidsvoordelen

Tamarinde is een soort tropische vrucht.

Het wordt gebruikt in veel gerechten over de hele wereld, en kan zelfs medicinale eigenschappen hebben.

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over tamarinde, inclusief wat het is, hoe het de gezondheid bevordert en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is tamarinde?

Tamarinde is een hardhouten boom die wetenschappelijk bekend staat als Tamarindus indica .

Hij komt oorspronkelijk uit Afrika, maar groeit ook in India, Pakistan en vele andere tropische gebieden.

De boom produceert boonachtige peulen gevuld met zaden omgeven door een vezelig vruchtvlees.

Het vruchtvlees van de jonge vrucht is groen en zuur. Naarmate de vrucht rijper wordt, krijgt het sappige vruchtvlees de vorm van een pasta en wordt het meer zoetzuur.

Interessant is dat tamarinde soms de “dadel van India” wordt genoemd.

Tamarinde is een tropische boom die in verschillende regio’s over de hele wereld groeit. Hij produceert peulen gevuld met pasta-achtige, zoetzure vruchten.

Hoe gebruik je het?

Deze vrucht heeft vele toepassingen. Het wordt gebruikt voor koken, gezondheid en huishoudelijke doeleinden.

Gebruik in de keuken

Tamarinde vruchtvlees wordt veel gebruikt bij het koken in Zuid- en Zuidoost-Azië, Mexico, het Midden-Oosten en het Caribisch gebied. De zaden en bladeren zijn ook eetbaar.

Het wordt gebruikt in sauzen, marinades, chutneys, drankjes en desserts. Het is ook een van de ingrediënten van Worcestershire saus.

Medicinaal gebruik

Tamarinde heeft een belangrijke rol gespeeld in de traditionele geneeskunde.

In drankvorm werd het vaak gebruikt om diarree, constipatie, koorts en maagzweren te behandelen. De schors en de bladeren werden ook gebruikt om de genezing van wonden te bevorderen.

Moderne onderzoekers bestuderen deze plant nu op mogelijke medicinale toepassingen.

De polyfenolen in tamarinde hebben antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kunnen beschermen tegen ziekten zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes.

Het extract van het zaad kan ook helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel, terwijl het extract van het vruchtvlees kan helpen bij het verliezen van lichaamsgewicht en het omkeren van vette leverziekte( 1 ).

Toepassingen thuis

Tamarinde vruchtvlees kan ook gebruikt worden als een metaalpoetsmiddel. Het bevat wijnsteenzuur, dat helpt om aanslag van koper en brons te verwijderen.

Tamarinde wordt gebruikt als smaakmaker in veel gerechten. Het heeft ook medicinale eigenschappen en kan gebruikt worden als aanslag verwijderaar.

Het bevat veel voedingsstoffen

Tamarinde bevat veel voedingsstoffen. Een 120 gram vruchtvlees bevat ( 2 ):

 • Magnesium: 28% van de ADH.
 • Kalium: 22% van de ADH.
 • IJzer: 19% van de ADH.
 • Calcium: 9% van de ADH.
 • Fosfor: 14% van de ADH.
 • Vitamine B1 (thiamine): 34% van de ADH.
 • Vitamine B2 (riboflavine): 11% van de ADH.
 • Vitamine B3 (niacine): 12% van de ADH.
 • Sporen van vitamine C, vitamine K, vitamine B6 (pyridoxine), foliumzuur, vitamine B5 (pantotheenzuur), koper en selenium.
 • Het bevat ook 6 gram vezels, 3 gram eiwit en 1 gram vet. Dit komt met in totaal 287 calorieën , die bijna allemaal afkomstig zijn van suiker.

In feite bevat 120 gram tamarinde 69 gram koolhydraten in de vorm van suiker, wat gelijk staat aan 17,5 theelepels suiker.

Ondanks het suikergehalte wordt tamarinde vruchtvlees beschouwd als fruit, niet als toegevoegde suiker – het soort dat in verband wordt gebracht met het metabool syndroom en diabetes type 2(3).

Tamarinde bevat echter vrij veel calorieën in vergelijking met veel ander fruit, wat een probleem kan zijn voor mensen die proberen hun calorie-inname te beheersen.

Het bevat ook polyfenolen, wat natuurlijk voorkomende plantaardige stoffen zijn die gezondheidsvoordelen hebben. Veel van deze stoffen werken als antioxidanten in het lichaam ( 1 ).

Tamarinde bevat vitaminen, mineralen, aminozuren en heilzame plantaardige stoffen. Het bevat ook veel suiker.

Verschillende vormen van tamarinde

Tamarinde is verkrijgbaar in bereide vormen, zoals snoep en gezoete siroop.

Je kunt het pure fruit ook in drie hoofdvormen vinden:

 • Rauwe peulen: Deze peulen zijn de minst bewerkte vorm van tamarinde. Ze zijn nog intact en kunnen gemakkelijk worden geopend om het vruchtvlees te verwijderen.
 • Geperst blok: Om deze te maken, worden de schil en de zaden verwijderd en het vruchtvlees samengeperst tot een blok. Deze blokken zijn één stap verwijderd van rauwe tamarinde.
 • Concentraat: Tamarinde concentraat is vruchtvlees dat is ingekookt. Er kunnen ook conserveringsmiddelen worden toegevoegd.

Pure tamarinde is er in drie hoofdvormen: rauwe peulen, geperste blokken en concentraat. Het is ook verkrijgbaar als snoep en siroop.

De antioxidanten kunnen de gezondheid van het hart bevorderen

Deze vrucht kan de gezondheid van het hart op verschillende manieren bevorderen.

Het bevat polyfenolen zoals flavonoïden, waarvan sommige het cholesterolgehalte kunnen helpen reguleren.

Een studie bij hamsters met een hoog cholesterolgehalte toonde aan dat tamarinde-extract het totale cholesterolgehalte, het LDL-cholesterolgehalte en de triglyceriden verlaagt (4).

De antioxidanten in deze vrucht kunnen oxidatieve schade aan LDL-cholesterol helpen verminderen, wat een belangrijke oorzaak is van hartaandoeningen ( 1 ).

Het vruchtvlees van de tamarinde bevat plantaardige stoffen die kunnen beschermen tegen hartaandoeningen en oxidatieve schade.

Het bevat veel heilzaam magnesium

Tamarinde bevat ook relatief veel magnesium.

Een ons (28 gram), of iets minder dan een 30 gram vruchtvlees, levert 6% van de ADH ( 2 ).

Magnesium heeft vele gezondheidsvoordelen en speelt een rol in meer dan 600 lichaamsfuncties. Het kan ook helpen de bloeddruk te verlagen en heeft ontstekingsremmende en anti-diabetische effecten.

Niettemin krijgt 48% van de mensen in de Nederlanders niet genoeg magnesium binnen(5).

Tamarinde bevat een goede hoeveelheid magnesium, een belangrijk mineraal dat een rol speelt bij meer dan 600 functies in het lichaam.

Het heeft mogelijk een antischimmel, antivirale en antibacteriële werking

Tamarinde-extract bevat natuurlijke stoffen die antimicrobiële effecten hebben( 6 ).

Onderzoek heeft aangetoond dat deze plant schimmelwerende, antivirale en antibacteriële effecten kan hebben.

Het wordt ook gebruikt in de traditionele geneeskunde om ziekten als malaria te behandelen( 1 ).

Een stof genaamd lupeol wordt toegeschreven aan de antibacteriële werking van tamarinde( 1 ).

Omdat de resistentie tegen antibiotica tegenwoordig toeneemt, zijn onderzoekers bijzonder geïnteresseerd in het gebruik van geneeskrachtige planten om bacteriën te bestrijden ( 1 ).

Verschillende studies tonen aan dat tamarinde veel verschillende microben kan bestrijden. Het kan helpen bij het doden van bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Tamarinde snoepjes kunnen onveilige hoeveelheden lood bevatten

Blootstelling aan lood is gevaarlijk, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen. Het kan de nieren en het zenuwstelsel beschadigen.

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft in 1999 in verschillende gevallen tamarinde snoepjes als oorzaak van loodvergiftiging genoemd. Het wordt nog steeds beschouwd als een potentiële bron van loodblootstelling voor kinderen(7).

Hoewel het minder calorieën en minder suiker bevat dan veel andere soorten snoep, is het nog steeds snoep, waardoor het de minst gezonde vorm van tamarinde is.

Tamarinde snoep kan onveilige hoeveelheden lood bevatten. Om die reden moeten kinderen en zwangere vrouwen het vermijden.

Hoe kan ik Tamarinde eten?

Je kunt op verschillende manieren van deze vrucht genieten.

Een daarvan is om gewoon het fruit van de rauwe peulen te eten, zoals te zien is in deze video.

U kunt tamarindepasta ook gebruiken bij het koken. U kunt het uit de peulen bereiden of als een blok kopen.

De pasta wordt vaak gemengd met suiker om er snoep van te maken. Tamarinde kan ook worden gebruikt om specerijen zoals chutney te maken.

Daarnaast kunt u de bevroren, ongezoet vruchtvlees of gezoete tamarinde siroop gebruiken om mee te koken.

U kunt deze vrucht ook gebruiken om hartige gerechten een zure smaak te geven, in plaats van citroen.

Er zijn verschillende manieren om van tamarinde te genieten. Het kan gebruikt worden in zoete en hartige gerechten, of direct uit de peul gegeten worden.

Tot slot

Tamarinde is een populaire zoetzure vrucht die wereldwijd wordt gebruikt. Hoewel het veel nuttige voedingsstoffen bevat, bevat het ook veel suiker.

De gezondste manier om deze vrucht te eten is rauw of als ingrediënt in hartige gerechten.(bron)