Overige

Ve-tsin /MSG (mononatriumglutamaat): goed of slecht?

Over MSG, ook wel mononatriumglutamaat of ve-tsin genoemd. Er is een hoop ophef over MSG in de wereld van de natuurlijke gezondheid.

Er wordt beweerd dat het astma, hoofdpijn en zelfs hersenbeschadiging veroorzaakt.

Aan de andere kant beweren de meeste officiële bronnen zoals de FDA dat Ve-tsin veilig is (1).

Dit artikel onderzoekt Ve-tsin en zijn gezondheidseffecten, waarbij beide kanten van het argument worden belicht.

Wat is MSG of Ve-tsin?

MSG is een afkorting voor mononatriumglutamaat ook Ve-tsin genoemd. In dit artikel zullen wij het benoemen als Ve-tsin.

Het is een veelgebruikt levensmiddelenadditief – met het E-nummer E621 – dat wordt gebruikt om de smaak te verbeteren.

Ve-tsin is afgeleid van het aminozuur glutamaat, of glutaminezuur, dat een van de meest overvloedige aminozuren in de natuur is.

Glutaminezuur is een niet-essentieel aminozuur, wat betekent dat je lichaam het kan produceren. Het vervult verschillende functies in je lichaam en wordt in bijna alle voedingsmiddelen aangetroffen.

Chemisch gezien is Ve-tsin een wit kristallijn poeder dat lijkt op keukenzout of suiker. Het is een combinatie van natrium en glutaminezuur, bekend als natriumzout.

Het glutaminezuur in Ve-tsin wordt gemaakt door zetmeel te fermenteren, maar er is geen chemisch verschil tussen het glutaminezuur in Ve-tsin en dat in natuurlijk voedsel.

Het glutaminezuur in Ve-tsin kan echter gemakkelijker worden opgenomen omdat het niet gebonden is aan grote eiwitmoleculen die je lichaam moet afbreken.

Ve-tsin versterkt de hartige, vlezige umami-smaak van voedsel. Umami is de vijfde basissmaak, samen met zout, zuur, bitter en zoet ( 2 ).

Dit additief is populair in de Aziatische keuken en wordt in het Westen in diverse bewerkte voedingsmiddelen gebruikt.

De gemiddelde dagelijkse inname van Ve-tsin bedraagt 0,55-0,58 gram in de VS en het VK en 1,2-1,7 gram in Japan en Korea ( 3 ).

Ve-tsin is het natriumzout van glutaminezuur, een aminozuur dat in je lichaam en in de meeste voedingsmiddelen voorkomt. Het is een populair levensmiddelenadditief omdat het de smaak verbetert.

Waarom denken mensen dat het schadelijk is?

Glutaminezuur functioneert als een neurotransmitter in je hersenen.

Het is een exciterende neurotransmitter, wat betekent dat het zenuwcellen stimuleert om het signaal door te geven.

Sommige mensen beweren dat Ve-tsin leidt tot overmatig glutamaat in de hersenen en overmatige stimulatie van zenuwcellen.

Om deze reden is Ve-tsin bestempeld als een excitotoxine.

De angst voor Ve-tsin gaat terug tot 1969, toen uit een studie bleek dat het injecteren van grote doses Ve-tsin bij pasgeboren muizen schadelijke neurologische effecten veroorzaakte (4).

Sindsdien hebben boeken zoals Russell Blaylock’s “Excitotoxins: The Taste That Kills” deze angst voor Ve-tsin in leven gehouden.

Het is waar dat verhoogde glutamaatactiviteit in je hersenen schade kan veroorzaken – en dat grote doses Ve-tsin de bloedspiegels van glutamaat kunnen verhogen. In één onderzoek verhoogde een megadosis Ve-tsin de bloedspiegels met 556% (5).

Glutamaat uit de voeding zou echter weinig tot geen effect moeten hebben op je hersenen, omdat het de bloed-hersenbarrière niet in grote hoeveelheden kan passeren(6).

Over het geheel genomen is er geen overtuigend bewijs dat Ve-tsin werkt als een excitotoxine wanneer het in normale hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Hoewel sommige mensen beweren dat het glutamaat van Ve-tsin kan werken als een excitotoxine, wat kan leiden tot de vernietiging van zenuwcellen, ondersteunen geen menselijke studies dit.

Sommige mensen kunnen overgevoelig zijn

Sommige mensen kunnen nadelige effecten ondervinden van het consumeren van Ve-tsin.

Deze aandoening wordt het Chinees restaurantsyndroom of Ve-tsin-symptomencomplex genoemd.

In één onderzoek consumeerden mensen met een zelfgerapporteerde gevoeligheid voor Ve-tsin 5 gram Ve-tsin of een placebo – 36,1% meldde reacties met Ve-tsin vergeleken met 24,6% met een placebo( 7 ).

De symptomen omvatten hoofdpijn, spierspanning, gevoelloosheid, tintelingen, zwakte en blozen.

De drempeldosis die symptomen veroorzaakt, lijkt rond 3 gram per maaltijd te liggen. Houd er echter rekening mee dat 3 gram een zeer hoge dosis is – ongeveer zes keer de gemiddelde dagelijkse inname in de VS(13).

Het is onduidelijk waarom dit gebeurt, maar sommige onderzoekers speculeren dat zulke grote doses Ve-tsin het mogelijk maken dat sporenhoeveelheden glutaminezuur de bloed-hersenbarrière passeren en een wisselwerking aangaan met neuronen, wat leidt tot zwelling en letsel van de hersenen(8).

Sommigen beweren dat Ve-tsin ook astma-aanvallen veroorzaakt bij daarvoor vatbare personen.

In een onderzoek met 32 personen kreeg 40% van de deelnemers een astma-aanval bij grote doses Ve-tsin(9).

In andere soortgelijke studies werd echter geen verband gevonden tussen de inname van Ve-tsin en astma(10111213)

Hoewel Ve-tsin bij sommige mensen schadelijke symptomen kan veroorzaken, waren de in de studies gebruikte doses veel hoger dan de gemiddelde dagelijkse inname.

Invloed op smaak en calorie-inname

Bepaalde voedingsmiddelen vullen meer dan andere.

Het eten van voedzame voedingsmiddelen zou uw calorie-inname moeten verminderen, wat kan helpen bij gewichtsverlies.

Er zijn aanwijzingen dat Ve-tsin kan helpen om een vol gevoel te krijgen.

Studies wijzen uit dat mensen die soepen eten die gearomatiseerd zijn met Ve-tsin minder calorieën eten bij de volgende maaltijden (1415).

De umami-smaak van Ve-tsin kan receptoren op uw tong en in uw spijsverteringskanaal stimuleren, waardoor eetlustregulerende hormonen vrijkomen (161718).

Dat gezegd hebbende, wijzen andere studies erop dat Ve-tsin de calorie-inname verhoogt – in plaats van verlaagt(19).

Daarom kunt u het beste niet op Ve-tsin vertrouwen om u een vol gevoel te geven .

Terwijl sommige studies suggereren dat Ve-tsin uw calorie-inname kan verminderen, beweren anderen dat het de inname verhoogt.

Effect op obesitas en metabolische aandoeningen

Sommige mensen associëren Ve-tsin met gewichtstoename.

In dierstudies zorgde het injecteren van hoge doses Ve-tsin in de hersenen van ratten en muizen ervoor dat ze zwaarlijvig werden(2021).

Dit heeft echter weinig of geen relevantie voor de inname van Ve-tsin via de voeding bij de mens.

Dit vooropgesteld, wordt in verschillende studies bij mensen een verband gelegd tussen de consumptie van Ve-tsin en gewichtstoename en zwaarlijvigheid.

In China is een verhoogde inname van Ve-tsin in verband gebracht met gewichtstoename – met een gemiddelde inname variërend van 0,33-2,2 gram per dag(322).

Bij Vietnamese volwassenen werd een gemiddelde inname van 2,2 gram per dag echter niet in verband gebracht met overgewicht(23).

Een andere studie verbond een verhoogde inname van Ve-tsin met gewichtstoename en metabool syndroom in Thailand – maar deze studie werd bekritiseerd vanwege methodologische gebreken (2425).

In een gecontroleerde studie bij mensen verhoogde Ve-tsin de bloeddruk en verhoogde het de frequentie van hoofdpijn en misselijkheid. In deze studie werden echter onrealistisch hoge doses gebruikt (26).

Er zijn meer studies bij mensen nodig voordat volledige uitspraken kunnen worden gedaan over het verband tussen Ve-tsin en zwaarlijvigheid of stofwisselingsstoornissen.

Hoewel sommige studies een verband leggen tussen de inname van Ve-tsin en gewichtstoename, zijn de resultaten zwak en inconsistent. Meer studies zijn noodzakelijk.

Tot slot

Afhankelijk van wie je het vraagt, is Ve-tsin ofwel volkomen veilig ofwel een gevaarlijke neurotoxine.

De waarheid ligt ergens tussenin.

Er zijn aanwijzingen dat Ve-tsin veilig is in gematigde hoeveelheden. Megadoses kunnen echter schadelijk zijn.

Als u negatief reageert op Ve-tsin, moet u het niet eten. Dat gezegd hebbende, als u geen bijwerkingen ervaart, is er geen dwingende reden om dit te vermijden.

Houd in gedachten dat Ve-tsin over het algemeen wordt aangetroffen in bewerkte voedingsmiddelen van lage kwaliteit – die u sowieso zou moeten vermijden of beperken.

Als je al een evenwichtig voedingspatroon hebt met veel volwaardige voeding, hoef je je geen zorgen te maken over een hoge inname van Ve-tsin.(bron)