Groenten

10 op wetenschap gebaseerde voordelen van venkel en venkelzaad

Foeniculum vulgare , algemeen bekend als venkel, is een smaakvol culinair kruid en medicinale plant.

Venkelplanten zijn groen en wit, met veerachtige bladeren en gele bloemen.

Zowel de knapperige bol als de zaden van de venkelplant hebben een milde, zoethoutachtige smaak. Toch is de smaak van de zaden krachtiger door hun krachtige etherische oliën.

Naast de vele culinaire toepassingen bieden venkel en de zaden een breed scala aan gezondheidsvoordelen en kunnen ze een antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriële werking hebben.

Hier zijn 10 voordelen van venkel- en venkelzaad, allemaal gebaseerd op wetenschap.

1. Zeer voedzaam

Zowel venkel als zijn zaden zitten boordevol voedingsstoffen. Hier is de voeding voor 1 kop (87 gram) rauwe venkelknol en 1 eetlepel (6 gram) gedroogde venkelzaadjes (1):

Verse venkelknolGedroogde venkelzaadjes
Calorieën2720
Vezel3 gram2 gram
Vitamine C12% van de ADH1% van de ADH
Calcium3% van de ADH5% van de ADH
Ijzer4% van de ADH6% van de ADH
Magnesium4% van de ADH5% van de ADH
Kalium8% van de ADH2% van de ADH
Mangaan7% van de ADH17% van de ADH

Zoals u kunt zien, zijn zowel venkel- als venkelzaden caloriearm, maar leveren ze veel belangrijke voedingsstoffen.

Verse venkelbol is een goede bron van vitamine C, een in water oplosbare vitamine die cruciaal is voor de gezondheid van het immuunsysteem, het herstel van het weefsel en de collageensynthese (2).

Vitamine C werkt ook als een krachtige antioxidant in je lichaam en beschermt tegen cellulaire schade veroorzaakt door onstabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd(3).

Zowel de bol als de zaden bevatten het mineraal mangaan, dat belangrijk is voor de activering van de enzymen, stofwisseling, bescherming van de cellen, ontwikkeling van de botten, regulering van de bloedsuikerspiegel en de genezing van de wond (4).

Naast mangaan bevatten venkel en zijn zaden ook andere mineralen die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van de botten, waaronder kalium, magnesium en calcium (5).

Venkel en venkelzaden leveren belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C, calcium, magnesium, kalium en mangaan.

2. Bevat krachtige plantaardige stoffen

Misschien wel de meest indrukwekkende voordelen van venkel en venkelzaden komen van de antioxidanten en krachtige plantaardige stoffen die ze bevatten.

Het is aangetoond dat de etherische olie van de plant meer dan 87 vluchtige verbindingen bevat, waaronder de polyfenol-antioxidanten rosmarijnzuur, chlorogeenzuur, quercetine en apigenine (6).

Polyfenol antioxidanten zijn krachtige ontstekingsremmende middelen die een krachtig effect hebben op de gezondheid.

Studies suggereren dat mensen die een dieet volgen dat rijk is aan deze antioxidanten een lager risico hebben op chronische aandoeningen zoals hartziekten, obesitas, kanker, neurologische aandoeningen en diabetes type 2 (7).

Bovendien zijn er meer dan 28 verbindingen geïdentificeerd in venkelzaden, waaronder anethool, fenchone, methylchavicol en limoneen.

Dier- en reageerbuisstudies merken op dat de organische verbindinganethol heeft anti-kanker-, antimicrobiële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen (8).

Tot slot helpt de plantaardige verbinding limoneen vrije radicalen te bestrijden en is aangetoond dat het de rattencellen beschermt tegen schade veroorzaakt door bepaalde chronische ziekten (910).

Alle delen van de venkelplant zijn rijk aan krachtige antioxidanten zoals chlorogeenzuur, limoneen en quercetine, die allemaal de gezondheid ten goede kunnen komen.

3. Venkelzaad kan de eetlust onderdrukken

Venkelzaad kan niet alleen diepte en smaak aan je recepten toevoegen, maar ook de eetlust helpen beteugelen.

Een studie bij 9 gezonde vrouwen toonde aan dat degenen die 8,5 ons (250 ml) thee dronken, gemaakt met 2 gram venkelzaad, voor het eten van de lunch beduidend minder honger hadden en minder calorieën verbruikten tijdens de maaltijd dan degenen die een placebothee dronken (11).

Anethole, een belangrijk bestanddeel van de etherische olie van venkel, kan achter de eetlustremmende eigenschappen van de plant zitten.

Een andere studie bij 47 vrouwen vond echter dat degenen die gedurende 12 weken dagelijks 300 mg venkelextract bijvoegden, een kleine hoeveelheid aan gewicht wonnen, in vergelijking met een placebogroep. Zij ondervonden ook geen verminderde eetlust(12).

Onderzoek op dit gebied is tegenstrijdig en er zijn meer studies nodig om de potentiële eetlustremmende eigenschappen van venkel volledig te begrijpen.

Venkelzaad kan de eetlust verminderen, maar de huidige studieresultaten zijn tegenstrijdig. Er is dus meer onderzoek nodig.

4. Kan de gezondheid van het hart ten goede komen

Het eten van venkel en zijn zaden kan de gezondheid van het hart op een aantal manieren ten goede komen, omdat ze vol zitten met vezels – een voedingsstof waarvan is aangetoond dat deze bepaalde risicofactoren voor hartziekten vermindert, zoals een hoog cholesterolgehalte.

Een portie rauwe venkelknol van 1 kopje (87 gram) bevat 3 gram vezels – 11% van de dagelijkse referentiewaarde (DRV).

Voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte zijn in verband gebracht met een verminderd risico op hartziekten. In een overzicht van 22 studies werd een grotere inname van vezels in de voeding in verband gebracht met een lager risico op hartziekten. Voor elke extra 7 gram vezel die per dag wordt geconsumeerd, daalde het risico op hart- en vaatziekten met 9% (13).

Venkel en zijn zaden bevatten ook voedingsstoffen zoals magnesium, kalium en calcium die een belangrijke rol spelen bij het gezond houden van je hart (14).

Als je bijvoorbeeld rijke bronnen van kalium in je voeding opneemt, kan dit helpen om de hoge bloeddruk te verlagen, een risicofactor voor hart- en vaatziekten (15).

Venkel en zijn zaden bevatten vezels, kalium, magnesium en calcium, die allemaal essentieel zijn voor een goede gezondheid van het hart.

5. Kan kankerbestrijdende eigenschappen hebben

Het brede scala aan krachtige plantaardige stoffen in venkel kan helpen bij de bescherming tegen chronische ziekten, waaronder bepaalde vormen van kanker.

Zo is bijvoorbeeld gebleken dat anethool – één van de belangrijkste actieve stoffen in venkelzaden – kankerbestrijdende eigenschappen heeft.

Een proefbuisstudie toonde aan dat anethool de celgroei onderdrukte en apoptose, of geprogrammeerde celdood, veroorzaakte in menselijke borstkankercellen(16).

Een andere reageerbuisstudie toonde aan dat venkel extract de uitzaaiing van menselijke borstkankercellen stopte en de dood van kankercellen veroorzaakte(17).

Dierstudies suggereren ook dat het extract van de zaden kan beschermen tegen borst- en leverkanker (18).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn menselijke studies nodig voordat venkel of het extract ervan kan worden aanbevolen als een alternatieve behandeling voor kanker.

Proefbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat venkel mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen heeft. Het is echter onzeker of dezelfde effecten bij de mens te zien zullen zijn.

6. Kan gunstig zijn voor vrouwen die borstvoeding geven

Het is aangetoond dat venkel galactogene eigenschappen heeft, wat betekent dat het helpt de melkuitscheiding te verhogen. Onderzoek suggereert dat specifieke stoffen die in anethool worden gevonden, zoals dianethool en foto-anethool, verantwoordelijk zijn voor de galactogene effecten van de plant(6).

Venkel kan de melkuitscheiding en de bloedspiegels van prolactine verhogen – een hormoon dat het lichaam signaleert om moedermelk te produceren(20).

Andere studies vonden echter geen effect op de melkuitscheiding of op de gewichtstoename van zuigelingen. Negatieve bijwerkingen, zoals een slechte gewichtstoename en problemen met de voeding zijn ook gemeld bij zuigelingen van wie de moeder een melkthee met venkel dronk (212223).

Om deze redenen moeten vrouwen die borstvoeding geven hun zorgverlener raadplegen voordat ze venkel gebruiken om de melkproductie te stimuleren.

Sommige studies suggereren dat venkel de melkuitscheiding en gewichtstoename bij borstvoedende zuigelingen kan verhogen, maar andere studies hebben geen voordeel aangetoond.

7-10. Andere mogelijke voordelen

Naast de bovengenoemde voordelen kunnen venkel en zijn zaden uw gezondheid op de volgende manieren verbeteren:

  1. Heeft mogelijk antibacteriële eigenschappen. Studies tonen aan dat venkel extract de groei van potentieel schadelijke bacteriën en gisten remt, zoals Escherichia coli, Staphylococcus aureus en Candida albicans (24).
  2. Kan ontstekingen verminderen. De krachtige antioxidanten in venkel, zoals vitamine C en quercetine, kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het niveau van ontstekingsmarkers (25).
  3. Kan de geestelijke gezondheid ten goede komen. Uit dierstudies is gebleken dat venkel extract de geheugenproblemen kan verminderen(26).
  4. Kan symptomen van de menopauze verlichten . In een overzicht van 10 studies werd opgemerkt dat venkel de seksuele functie en de tevredenheid van vrouwen in de menopauze kan verbeteren, maar ook opvliegers, vaginale jeuk, droogte, pijn tijdens de seks en slaapstoornissen kan verlichten (27).

Het is belangrijk om op te merken dat veel van deze studies geconcentreerde doses van de plant gebruikten, en het is onwaarschijnlijk dat het eten van kleine hoeveelheden venkel of zijn zaden dezelfde voordelen zou bieden.

Venkel heeft antibacteriële eigenschappen en kan de geestelijke gezondheid verbeteren, menopauze symptomen verlichten en ontstekingen verminderen. Toch is het onwaarschijnlijk dat venkel of de zaden ervan dezelfde effecten zouden hebben als ze in kleine hoeveelheden worden gegeten.

Voorzorgsmaatregelen

Hoewel venkel en zijn zaden waarschijnlijk veilig zijn wanneer ze met mate worden gegeten, zijn er enkele veiligheidsproblemen met betrekking tot meer geconcentreerde bronnen van venkel, zoals extracten en supplementen.

Venkel heeft bijvoorbeeld sterke oestrogene eigenschappen, wat betekent dat het werkt zoals het hormoon oestrogeen. Hoewel dit kan helpen om de symptomen van de menopauze te verlichten, kan het onveilig zijn voor zwangere vrouwen.

Vanwege de oestrogeenachtige activiteit is er bezorgdheid over de potentiële teratogeniteit van de plant – de mogelijkheid om de groei en ontwikkeling van de foetus te verstoren.

Een studie die de teratogeniciteit van de etherische olie van venkel eiste, toonde aan dat hoge doses toxische effecten kunnen hebben op de foetale cellen(28).

Hoewel het eten van venkel en zijn zaden waarschijnlijk veilig is, moeten zwangere vrouwen het innemen van supplementen of het innemen van de etherische olie van deze plant vermijden.

Venkel kan ook in wisselwerking staan met bepaalde medicijnen, waaronder oestrogeenpillen en bepaalde kanker medicijnen, dus raadpleeg altijd uw zorgverlener voordat u hoge doses in supplement, etherische olie of extractvorm gebruikt(29).

Hoewel het eten van venkel en zijn zaden waarschijnlijk veilig is, kan het consumeren van hogere doses in supplementvorm reageren met bepaalde medicijnen en is het onveilig voor zwangere vrouwen.

Tot slot

Zowel de smaakvolle, knapperige bol als de aromatische zaden van de venkelplant zijn zeer voedzaam en kunnen een overvloed aan indrukwekkende gezondheidsvoordelen bieden.

Door ze aan uw voeding toe te voegen kunt u de gezondheid van uw hart verbeteren, ontstekingen verminderen, de eetlust onderdrukken en zelfs een anti-kanker werking hebben.

Om de voordelen van venkel en zijn zaden te benutten, kunt u proberen rauwe venkelbollen in uw salades te verwerken of de zaden te gebruiken om soepen, bouillons, gebakken producten en visgerechten op smaak te brengen.(bron)