Groenten

Waarom maken uien u aan het huilen?

Uien worden heel veel gegeten in Nerderland. Of het nu gehakt, gebakken of gefrituurd is, uien vinden hun weg naar alles, van omeletten tot soep.

Maar het snijden en in blokjes snijden van deze verrukkelijke bollen resulteert vaak in tranen en een loopneus , ook al zijn de meeste het erover eens dat het eindresultaat de moeite waard is.

De tranen die je vergiet tijdens het hakken van uien, worden niet veroorzaakt door enige vorm van emotie. Het zijn reflexmatige tranen die worden gestimuleerd door de blootstelling aan irriterende stoffen.

Voordat u nog een roerbakje kookt, leest u verder om te leren waarom de uien u aan het huilen maken zijn en hoe u de tranen kunt vermijden die gepaard gaan met het bereiden van dit populaire product.

Waarom maken uien u aan het huilen?

Uien zijn bollen die onder de grond rijpen. Het ondergrondse verblijf van de uien wordt bewoond door wezens zoals woelmuizen, die graag aan wortels, knollen en bollen knabbelen.

Om dit te voorkomen zijn de uien uitgerust met een afweermechanisme dat hen beschermt tegen hongerige dieren.

Uien spuwen enzymen en zwavelzuur uit als hun huid gebroken is. Deze verbindingen vormen samen een propanethiale S-oxide, een irriterend gas.

Propanethiaal S-oxide is een tranenveroorzakend middel, wat betekent dat het tranen genereert wanneer het het oog aanraakt. Propanethial S-oxide verandert in zwavelzuur wanneer het de waterlaag raakt die uw oogbollen bedekt en beschermt.

Maar net als uien zijn ook uw ogen uitgerust met een afweermechanisme dat bedoeld is om ze te beschermen tegen schade. Wanneer de zenuwen in elk oog een tranenveroorzakend middel detecteren, genereren ze tranen om het weg te spoelen.

Sommige mensen hebben meer kans om te huilen bij het snijden van uien dan anderen. Als u gevoelig of allergisch bent voor uien of andere alliums, kan uw reactie ernstiger zijn of symptomen zoals:

 • netelroos
 • jeuk
 • tintelingen

Maakt het soort ui uit?

Er zijn veel verschillende soorten uien, waarvan sommige minder tranen produceren.

De uien die de zwaarste chemische reactie veroorzaken, bevatten veel zwavelhoudende verbindingen. Deze omvatten gele, rode en witte uien.

Zoetere soorten, zoals groene uien bevatten minder zwavel, zijn minder doordringend en produceren bij de meeste mensen minder tranen.

Door middel van genetische transformatie hebben gewaswetenschappers ook traanvrije uienrassen gecreëerd. Hoewel ze nog niet in massa geproduceerd zijn, kun je op sommige speciale markten traanvrije uien vinden, Sunions genaamd.

Wat zijn enkele huismiddeltjes voor uientranen?

Hoezeer ze ook prikken, uien zijn alleen maar vervelend en niet gevaarlijk voor uw ogen.

Toch wilt u geïrriteerde, branderige ogen snel behandelen om roodheid te elimineren en ongemak te verminderen. Hier zijn enkele tips om het huilen van uienirritatie te verminderen:

 • Zorg voor afstand of een barrière tussen uzelf en de rauwe ui die u snijdt. Leg de gesneden uien onder glas of verleng uw werkplek.
 • Spoel uw ogen met koud, schoon water.
 • Leg een koel kompres of koele komkommers over je ogen om irritatie te verminderen.
 • Gebruik bevochtigende oogdruppels om de ogen uit te spoelen.
 • Gebruik andere pijnlijke oogmiddelen , zoals watjes gedrenkt in aloë vera-gel en water of steriele ricinusolie oogdruppels.

Hoe kan ik voorkomen dat ik huil bij het snijden van uien?

Houd er allereerst rekening mee dat de tijd dat u uien bewaart, invloed heeft op hun potentie en traanproductie. Versere uien veroorzaken minder snel huilen dan uien die gedurende langere tijd zijn bewaard.

Hier zijn enkele andere tips om huilen te voorkomen door uien te snijden:

Snijd uw uien op de juiste manier

De manier waarop u de uien snijdt, kan helpen om het huilen enigszins te verminderen.

Sommige koks raden aan om van je af te snijden, zodat de uiendamp niet direct in je ogen komt.

Hoe u ze ook snijdt, probeer te voorkomen dat u uw ui in de buurt van het worteleinde afsnijdt. Dit is het deel dat de hoogste concentratie aan zwavelverbindingen bevat die je kan doen huilen.

Het gebruik van een scherp mes kan ook helpen. Hoe scherper het mes, hoe minder schade er aan de ui wordt toegebracht en hoe minder irritaties er in de lucht vrijkomen.

Gebruik water

Om uientranen te verminderen of te elimineren, heeft u misschien het meeste geluk als u de zwavelzuurverbindingen in de ui zelf vermindert. Om dit te doen, probeer je ui 30 minuten in een kom met ijswater te koelen voordat je hem snijdt.

Sommige mensen verkiezen ook hun uien te snijden terwijl ze in koud water worden ondergedompeld. Let er wel op dat ze in een koekenpan beginnen te spugen en knetteren als u ze nat in olie gooit.

Andere mensen vinden dat hun ogen minder geïrriteerd raken als ze water laten lopen terwijl ze uien snijden.

Bescherm uzelf tegen dampen

Probeer een ventilator te laten draaien om de lucht te laten circuleren of draag oogbescherming, zoals een veiligheidsbril, terwijl u uien klaarmaakt.

Werken onder een afzuigkap, die voor ventilatie zorgt, kan ook helpen.

Een oud verhaal zegt dat je een stuk wit brood in je mond moet houden tijdens het snijden, gebaseerd op de theorie dat het brood uiendamp zal absorberen. Daar is geen bewijs voor, maar het is het proberen waard.

Wat zijn enkele alternatieven voor uien?

De kenmerkende smaak van verse uien kan moeilijk te evenaren zijn. Maar misschien wilt u uien vervangen in uw keuken als ze vaak ongemakkelijke, verstorende oogsymptomen veroorzaken.

Hier zijn verschillende alternatieven en andere ingrediënten die u kunt proberen:

 • Gebruik voorgesneden uien, die zowel vers als diepgevroren verkrijgbaar zijn.
 • Gebruik gedroogde ui of uienpoeder.
 • Kies voor een ander allium dat geen huilen veroorzaakt, zoals knoflook , sjalotten , lente-uitjes, prei of bieslook.
 • Vervang de crunch van ui door radijs of selderij in salades .
 • Kook met venkel , dat zorgt voor een fluweelzachte drop-smaak, in plaats van uien te karameliseren.

Conclusie

Het bereiden van uien veroorzaakt vaak een chemische reactie die bij de meeste mensen tot tranen leidt. Sommige mensen zijn gevoeliger voor uien dan anderen.

Probeer uien in ijs te koelen voordat u ze snijdt om hun prikken te helpen verminderen.

Witte, gele of rode uien maken je ook eerder aan het huilen dan groene. Zoetere uien zijn zachter voor de ogen dan die met een scherpere smaak.(Bron)