Dranken

Wat is Assam thee en heeft het voordelen?

Microsoft Office Proplus 2019

Normaal €99,- tijdelijk slechts  €21,95

BESTEL HIER!

Buiten water is thee de meest geconsumeerde drank ter wereld (1).

Assam thee is een bepaalde soort zwarte thee die bekend staat om zijn rijke, moutige smaak en vele potentiële voordelen voor de gezondheid.

Dit artikel geeft een overzicht van Assam thee, met inbegrip van de voordelen voor de gezondheid, de mogelijke nadelen en de bereidingswijzen.

Wat is Assam thee?

Assam thee is een variëteit van zwarte thee gemaakt van de bladeren van de plant Camellia sinensis var. assamica. Het wordt traditioneel geteeld in de noordoostelijke Indiase staat Assam, een van de grootste thee producerende regio’s ter wereld(2).

Vanwege het natuurlijke hoge cafeïnegehalte wordt Assam thee vaak als ontbijtthee op de markt gebracht. Veel Ierse en Engelse ontbijttheesoorten gebruiken Assam of een mengsel daarvan.

Assam thee wordt vaak beschreven als een moutsmaak en een rijk, hartig aroma. Deze onderscheidende kenmerken worden meestal toegeschreven aan het unieke productieproces van de thee.

Nadat verse Assam-theebladeren zijn geoogst en verwelkt, ondergaan ze een oxidatieproces – ook wel fermentatie genoemd – dat ze gedurende een bepaalde periode blootstelt aan zuurstof in een omgeving met gecontroleerde temperatuur (3).

Dit proces stimuleert chemische veranderingen in de bladeren, wat resulteert in de unieke smaken, kleur en plantaardige verbindingen die kenmerkend zijn voor Assam thee.

Assam thee is een soort zwarte thee die afkomstig is uit de Indiase staat Assam. Het productieproces geeft het een onderscheidende smaak, kleur en voedingsprofiel.

Kan enkele gezondheidsvoordelen hebben

Onderzoek suggereert dat de rijke voorraad aan plantaardige stoffen van Assam thee de gezondheid op een aantal manieren kan bevorderen.

Bevat veel antioxidanten

Zwarte theeën zoals Assam bevatten verschillende unieke plantaardige verbindingen, waaronder theaflavines, thearubigines en catechines, die functioneren als antioxidanten in je lichaam en een rol kunnen spelen bij ziektepreventie(14).

Uw lichaam produceert van nature zeer reactieve chemicaliën die vrije radicalen worden genoemd. Wanneer er te veel van deze stoffen zich ophopen, kunnen ze uw weefsels beschadigen en bijdragen tot ziekten en versnelde veroudering(5).

De antioxidanten in zwarte thee kunnen de negatieve effecten van vrije radicalen tegengaan, waardoor cellen worden beschermd tegen schade en ontstekingen worden verminderd(1).

Veel deskundigen geloven dat deze verbindingen zwarte thee zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen geven.

Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Sommige dierstudies suggereren dat polyfenolische verbindingen in zwarte thee kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het voorkomen van de opbouw van plaque in de bloedvaten (6).

Maar menselijke studies geven inconsistente resultaten. Verschillende tonen een sterke associatie aan tussen dagelijkse inname van 3-6 kopjes (710-1.420 ml) zwarte thee en een significant verminderd risico op hartziekten, maar andere wijzen niet op een associatie (78).

Uiteindelijk is er meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe zwarte thee zoals Assam de gezondheid van het hart beïnvloedt.

Kan de immuunfunctie ondersteunen

Eerder onderzoek suggereert dat de polyfenolische verbindingen in zwarte thee kunnen functioneren als prebiotica in je spijsverteringskanaal(9).

Prebiotica zijn verbindingen die in verschillende voedingsmiddelen worden aangetroffen en die de groei en het behoud van gezonde bacteriën in je darm ondersteunen (10).

Een bloeiende populatie van gezonde darmbacteriën is een essentieel onderdeel van een goede immuunfunctie, omdat het schadelijke bacteriën bestrijdt die je mogelijk ziek kunnen maken(10).

Er is echter onvoldoende bewijs voor het verband tussen zwarte thee en immuniteit. Er is meer onderzoek nodig.

Kan kankerwerende effecten hebben

In verschillende proefbuisjes en dierstudies wordt opgemerkt dat verschillende verbindingen van zwarte thee de groei en verspreiding van kankercellen kunnen remmen (11).

Daarnaast heeft een klein aantal onderzoeken bij mensen associaties waargenomen tussen de inname van zwarte thee en een verminderd risico op bepaalde vormen van kanker, waaronder huid- en longkanker(12).

Hoewel deze gegevens veelbelovend zijn, zijn grotere uitgebreide onderzoeken bij de mens nodig om te bepalen of zwarte thee kan worden gebruikt voor de preventie of behandeling van kanker.

Kan de gezondheid van de hersenen bevorderen

Eerder onderzoek suggereert dat bepaalde verbindingen in zwarte thee, zoals theaflavines, kunnen worden gebruikt als een behandeling of preventieve therapie voor degeneratieve hersenaandoeningen.

Een recente reageerbuisstudie onthulde dat verbindingen van zwarte thee de functie remden van bepaalde enzymen die verantwoordelijk zijn voor de progressie van de ziekte van Alzheimer (13).

Hoewel bemoedigend, is deze studie één van de eerste in zijn soort. Er is meer onderzoek nodig om de rol van zwarte thee bij het ondersteunen van een gezonde hersenfunctie beter te begrijpen.

Verschillende verbindingen in zwarte thee kunnen een rol spelen bij het voorkomen van chronische ziekten, waaronder kanker en Alzheimer, en bij het ondersteunen van de hart- en immuunfunctie.

Mogelijke nadelen

Hoewel Assam thee voor de meeste mensen een gezonde drank is, is het misschien niet voor iedereen geschikt.

Cafeïnegehalte

Assam thee levert cafeïne, wat een nadeel kan zijn voor iedereen die de inname van dit stimulerende middel vermijdt of beperkt.

De exacte hoeveelheid cafeïne in 1 kopje (240 ml) Assam thee varieert afhankelijk van hoe lang het is doordrenkt, maar is meestal rond de 60-112 mg. Ter vergelijking: 1 kopje (240 ml) gezette koffie levert ongeveer 100-150 mg op (14).

Voor de meeste mensen wordt het consumeren van maximaal 400 mg cafeïne per dag niet geassocieerd met schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Overmatige inname kan echter wel leiden tot negatieve symptomen, zoals een snelle hartslag, angst en slapeloosheid (14).

Als je zwanger bent, wordt aangeraden om het cafeïnegebruik te beperken tot niet meer dan 200 mg per dag (14).

Als u niet zeker weet of cafeïne geschikt is voor uw levensstijl, praat dan met uw arts voordat u Assam thee toevoegt aan uw dagelijkse routine.

Verminderde ijzeropname

Assam thee kan uw opname van ijzer verminderen door de bijzonder hoge looistoffen. Deze verbindingen geven zwarte thee zijn natuurlijke bittere smaak (15).

Sommige onderzoeken geven aan dat tannines zich binden met ijzer in uw voedsel, waardoor het mogelijk niet beschikbaar is voor de spijsvertering. Deze reactie beïnvloedt je absorptie van plantaardige ijzerbronnen veel meer dan dierlijke bronnen (15).

Hoewel dit geen grote zorg is voor de meeste gezonde individuen, kan het het beste zijn voor mensen met een laag ijzergehalte om zwarte thee te vermijden tijdens de maaltijd of met ijzersupplementen.

Zware metalen

Thee bevat vaak zware metalen, zoals aluminium, hoewel de hoeveelheid die in een bepaalde thee aanwezig is zeer variabel.

Overmatige aluminium inname kan bijdragen aan botverlies en neurologische schade, vooral voor mensen met een nierziekte(16).

De theeconsumptie wordt echter over het algemeen niet geassocieerd met de toxiciteit van aluminium. Het blijft onduidelijk hoeveel aluminium precies wordt opgenomen bij het drinken van thee(17).

Uit voorzorg kan men best gematigdheid betrachten en overmatige consumptie van Assam thee vermijden.

Assam thee heeft een paar mogelijke nadelen. Het kan de ijzeropname verminderen en uw blootstelling aan aluminium verhogen. Bovendien moeten sommige mensen rekening houden met het cafeïnegehalte.

Makkelijk te bereiden

Assam thee is heel eenvoudig te maken. Alles wat je nodig hebt is thee, heet water en een mok of theepot.

Daarnaast is het relatief goedkoop en ruimschoots beschikbaar. U kunt het vinden in theewinkels, uw lokale supermarkt, of online. Zorg ervoor dat u een merk van hoge kwaliteit kiest, want deze hebben meestal een grotere concentratie van heilzame stoffen(18).

Assam kan worden verkocht in losbladige vorm of in voorgeportioneerde theezakjes. Als u losbladige thee koopt, wilt u streven naar ongeveer 1 theelepel (ongeveer 2 gram) thee per 8 ons (240 ml) water.

Kook eerst het water en laat het 10 tot 20 seconden afkoelen voordat je het over de thee giet. Laat de thee ongeveer 2 minuten trekken, of volg de aanwijzingen op de verpakking.

Zorg ervoor dat u het niet te sterk laat trekken, want dit geeft een zeer bittere smaak.

Voor een optimale gezondheid moet Assam thee worden geconsumeerd zonder toegevoegde ingrediënten. Als u liever een beetje melk of suiker toevoegt, let er dan op dat u niet te veel zoetstof in de thee doet.

Assam thee is voordelig en ruimschoots verkrijgbaar in de winkel of online. Om te zetten, gebruik 1 theelepel (ongeveer 2 gram) theebladeren per 8 ons (240 ml) heet water.

Tot slot

Assam thee is een populaire soort zwarte thee die in de Indiase staat Assam wordt verbouwd.

Deze smaakvolle thee heeft een rijke voorraad aan plantaardige stoffen die de immuniteit kunnen versterken, evenals de gezondheid van hart en hersenen. Dat gezegd hebbende, is het cafeïnegehalte misschien niet voor iedereen geschikt.

Als u geïnteresseerd bent in het proberen van Assam thee, zorg dan dat u een product van hoge kwaliteit kiest voor een maximaal voordeel. (Bron)

Microsoft Office Proplus 2019

Normaal €99,- tijdelijk slechts  €21,95

BESTEL HIER!
close-link

Microsoft Visio 2019 Professional

BEPERKT AANTAL OP= OP VAN €139,-VOOR €29,95
SHOP NOW
Geen maandelijkse of jaarlijkse kosten aan verbonden.
close-link
Microsoft Office 2021 en 2019 voor PC en MAC, Office 365 Family, Adobe, Windows 10 Pro, VMWare Workstation licenties nu tot 80% aan voordeel!! 
NAAR AANBIEDINGEN