Groenten

Wat is de beste manier om aardappelen te bewaren?

Aardappelen zijn in veel culturen een hoofdbestanddeel en genieten al meer dan 10.000 jaar (1).

Naast het feit dat ze rijk zijn aan kalium, zijn ze een grote bron van koolhydraten en vezels (2).

Deze smakelijke knollen kunnen op vele manieren worden bereid, maar ze worden meestal gebakken, gekookt, geroosterd of gestoomd.

Een goede opslag kan hun houdbaarheid verlengen en onnodig afval voorkomen.

Dit artikel geeft een overzicht van de beste bewaartechnieken en bevat tips voor het selecteren van de meest verse aardappelen.

Rauwe aardappelen op een koele plaats bewaren

De bewaartemperatuur heeft een grote invloed op de houdbaarheid van de aardappelen.

Bij bewaring tussen 6-10°C zijn rauwe aardappelen vele maanden houdbaar zonder te bederven(3).

Dit temperatuurbereik is iets warmer dan bij koeling en is te vinden in koele kelders, kelders, garages of schuren.

Het bewaren van aardappelen in deze omstandigheden kan helpen om de vorming van kiemen op de schil te vertragen, een van de eerste tekenen van bederf.

In feite heeft een studie aangetoond dat het bewaren van aardappelen bij koele temperaturen hun houdbaarheid meer dan verviervoudigd heeft, vergeleken met het bewaren bij kamertemperatuur(3).

Bewaren bij lagere temperaturen draagt ook bij aan het behoud van het vitamine C-gehalte.

Onderzoek toonde aan dat aardappelen die bewaard worden bij koele temperaturen tot 90% van hun vitamine C-gehalte behouden blijven gedurende vier maanden, terwijl aardappelen die bewaard worden bij warmere kamertemperaturen na één maand bijna 20% van hun vitamine C verliezen ((3), 4).

Bewaren bij iets hogere temperaturen dan in de koeling is een goede manier om de houdbaarheid te verlengen en het vitamine C-gehalte op peil te houden.

Door de aardappelen op een koele plaats te bewaren, wordt de kiemkracht ervan afgeremd en blijft het vitamine C-gehalte behouden.

Weghouden van het licht

Zonlicht of fluorescerend licht kan ervoor zorgen dat de aardappelschillen chlorofyl produceren en een ongewenste groene kleur krijgen (1).

Terwijl het chlorofyl dat de huiden groen kleurt onschadelijk is, kan blootstelling aan de zon grote hoeveelheden van een giftige chemische stof genaamd solanine produceren.

Veel mensen gooien groene aardappelen weg vanwege hun hogere solaninegehalte(5).

Solanine zorgt voor een bittere smaak en veroorzaakt een branderig gevoel in de mond of keel van mensen die er gevoelig voor zijn (6).

Solanine is ook giftig voor mensen wanneer het in zeer grote hoeveelheden wordt geconsumeerd en kan misselijkheid, braken en diarree veroorzaken. Er zijn zelfs enkele gevallen van overlijden gemeld (7).

Veel landen hebben echter verplichte richtlijnen die de hoeveelheid solanine in commerciële aardappelen beperken tot minder dan 91 mg per pond (200 mg/kg), dus dit is geen algemeen probleem (8, 9).

Solanine bevindt zich bijna uitsluitend in de schil en de eerste 3,2 mm van het vruchtvlees. Door de schil en het onderliggende groene vruchtvlees te pareren kan het grootste deel ervan worden verwijderd (5).

Het opslaan van aardappelen in het donker voorkomt dat ze groen worden en een hoog solaninegehalte ontwikkelen, wat misselijkheid, braken en diarree kan veroorzaken wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

Bewaar rauwe aardappelen niet in de koelkast of vriezer.

Terwijl koele temperaturen ideaal zijn voor het bewaren van aardappelen, is dat niet het geval bij koeling en invriezen.

Zeer lage temperaturen kunnen een “koud-geïnduceerde verzoeting” veroorzaken. Dit gebeurt wanneer een deel van het zetmeel wordt omgezet in reducerende suikers (10).

Reducerende suikers kunnen kankerverwekkende stoffen vormen, bekend als acrylamiden, wanneer ze worden gebakken of blootgesteld aan zeer hoge kooktemperaturen, dus het is het beste om het niveau laag te houden (11, 12).

Ongekookte aardappelen moeten ook nooit in de vriezer worden bewaard.

Bij blootstelling aan vriestemperaturen zet het water in de aardappelen uit en vormt het kristallen die de celwandstructuren afbreken. Dit maakt ze papperig en onbruikbaar bij ontdooiing (13).

Rauwe aardappelen kunnen ook bruin worden wanneer ze worden blootgesteld aan de lucht in de vriezer.

Dit komt omdat de enzymen die de bruining veroorzaken nog steeds actief zijn in de aardappel, zelfs onder vriestemperaturen (14).

Het is oké om ze in te vriezen als ze geheel of gedeeltelijk zijn gekookt, omdat het kookproces de bruiningsenzymen uitschakelt en voorkomt dat ze verkleuren (15).

Rauwe aardappelen moeten niet in de koelkast worden bewaard, omdat koude temperaturen de hoeveelheden reducerende suikers verhogen en ze bij het bakken of braden kankerverwekkender maken. Ze moeten ook niet worden ingevroren, omdat ze na het ontdooien papperig en bruin worden.

Plaats in een open schaal of papieren zak

Aardappelen hebben een luchtstroom nodig om de ophoping van vocht te voorkomen, die tot bederf kan leiden.

De beste manier om een vrije luchtcirculatie mogelijk te maken is door ze in een open schaal of papieren zak op te slaan.

Bewaar ze niet in een dichte bak zonder ventilatie, zoals een plastic zak met rits of glaswerk met deksel.

Zonder luchtcirculatie zal het vocht dat uit de aardappelen vrijkomt zich in de bak verzamelen en de groei van schimmels en bacteriën bevorderen(16).

Om uw aardappelen langer te laten meegaan, bewaart u ze in een open schaal, papieren zak of een andere bak met gaten voor de ventilatie. Dit helpt vochtophoping te voorkomen, wat leidt tot bederf.

Niet wassen voor de opslag

Omdat de aardappelen ondergronds worden geteeld, hebben ze vaak vuil op hun schil.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om het vuil af te spoelen alvorens het op te slaan, zullen ze langer meegaan als je ze droog houdt.

Dit komt omdat het wassen vocht toevoegt, wat de groei van schimmels en bacteriën bevordert.

Wacht tot u klaar bent om ze te gebruiken, spoel ze dan af en schrob ze met een groenteborstel om het resterende vuil te verwijderen.

Als pesticiden een probleem zijn, kan het spoelen met een 10% azijn of zoutoplossing meer dan twee keer zoveel residu’s verwijderen als water alleen (17).

Aardappelen gaan veel langer mee als ze tijdens de opslag droog blijven en niet worden gewassen totdat ze klaar zijn voor gebruik. Wassen met een zout- of azijnoplossing kan helpen om meer bestrijdingsmiddelenresiduen te verwijderen dan alleen water.

Uit de buurt houden van andere producten

Veel groenten en fruit geven tijdens de rijping ethyleengas vrij, wat helpt om het fruit te verzachten en het suikergehalte te verhogen (18).

Als ze dicht bij elkaar worden bewaard, kunnen de rijpende producten ervoor zorgen dat de rauwe aardappelen sneller ontkiemen en zachter worden (19).

Bewaar aardappelen daarom niet in de buurt van rijpende vruchten en groenten, vooral bananen, appels, uien en tomaten, omdat deze relatief grote hoeveelheden ethyleen vrijgeven (18).

Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar de mate waarin aardappelen moeten worden bewaard voor het rijpen van fruit of groenten, is het opslaan op een koele, donkere plaats, goed geventileerde voorraadkast waarschijnlijk effectief.

Bewaar aardappelen uit de buurt van rijpende producten, vooral bananen, tomaten en uien, omdat het ethyleengas dat ze vrijgeven de aardappelen sneller kan laten kiemen.

Bewaar rauwe plakjes in water voor maximaal één dag

Eenmaal geschild en gesneden verkleuren rauwe aardappelen snel als ze aan de lucht worden blootgesteld.

Dit komt omdat ze een enzym bevatten dat polyfenoloxidase heet en dat reageert met zuurstof en het vruchtvlees een grijze of bruine kleur geeft.

U kunt verkleuring voorkomen door geschilde en gesneden plakken te bedekken met een centimeter of twee water en ze te koelen tot u klaar bent om ze te gebruiken (1).

Het water beschermt ze tegen lucht en voorkomt enzymatische verkleuring.

Als ze echter meer dan 24 uur in het water blijven liggen, kunnen ze te veel water opnemen en worden ze doorweekt en smakeloos. Gebruik deze techniek alleen voor aardappelen die dezelfde dag nog worden gekookt.

Voor een langere bewaartijd kunt u overwegen om de aardappelen vacuüm te verpakken, een techniek waarbij alle lucht uit een verpakking wordt verwijderd en deze goed wordt afgesloten.

Vacuümverpakte aardappelen gaan tot een week in de koelkast mee(21).

Rauwe aardappelen worden bruin of grijs als ze aan de lucht worden blootgesteld, dus ze moeten snel worden gekookt of in water worden bewaard tot ze klaar zijn voor gebruik. Als ze langer dan een dag na het klaarmaken worden bewaard, verwijder ze dan uit het water, verpak ze vacuüm en bewaar ze in de koelkast.

Gekookte restjes opslaan in de koelkast voor drie of vier dagen.

Gekookte aardappelen gaan enkele dagen mee in de koelkast.

Restjes kunnen echter waterig of kleverig worden, omdat aardappelzetmeel van vorm verandert en water afgekoeld wordt(22).

Koken en koelen verhogen ook de vorming van resistent zetmeel, een type koolhydraat dat de mens niet kan verteren en absorberen.

Dit kan een goede zaak zijn voor mensen met bloedsuikerproblemen, omdat het de glycemische index met ongeveer 25% vermindert en een veel kleinere piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt na het eten (23, 24).

Resistent zetmeel bevordert ook de gezondheid van de darm, omdat de darmbacteriën het fermenteren en korte keten vetzuren produceren, die helpen het slijmvlies van je dikke darm gezond en sterk te houden (25, 26, 27).

Hoewel gekookte en gekoelde aardappelen enige gezondheidsvoordelen hebben, moeten ze binnen drie of vier dagen worden gegeten om bederf en voedselvergiftiging te voorkomen (28).

Gekookte aardappelen kunnen tot vier dagen in de koelkast worden bewaard. Het koelproces verhoogt de vorming van resistent zetmeel, wat een kleinere impact heeft op de bloedsuikerspiegel en de groei van gezonde darmbacteriën bevordert.

Bewaar gekookte restjes in de vriezer voor maximaal één jaar.

Als u niet van plan bent om binnen een paar dagen gekookte aardappelen te eten, kunt u ze het beste in de vriezer bewaren.

Gekookte restjes kunnen in de vriezer worden bewaard zonder dat ze bruin worden, omdat het koken de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de verkleuring vernietigt (15).

Zoals alle diepvriesproducten gaan de restjes het langst mee als ze in de vriezer tegen lucht worden beschermd.

Gebruik een plastic zak of bewaarbak en druk alle lucht eruit voordat u het product verzegelt.

Onderzoek toont aan dat diepgevroren, gekookte aardappel producten tot een jaar kunnen meegaan zonder noemenswaardige kwaliteitsveranderingen (13).

Wanneer u klaar bent om ze op te eten, laat ze dan een nacht in de koelkast ontdooien alvorens ze op te warmen en op te dienen. Dit resulteert in een betere textuur dan ontdooien in de magnetron (29).

Restjes van gekookte aardappelen kunnen tot een jaar in de vriezer worden bewaard. Bewaar ze in luchtdichte bakken om de kwaliteit te bewaren en ontdooi ze een nacht in de koelkast alvorens ze te gebruiken.

Tips voor het selecteren van de beste aardappelen

Aardappelen gaan het langst mee als ze vers en gezond zijn bij aankoop.

Kijk bij het selecteren naar de volgende kenmerken:

  • Stevig aanvoelen: Zachte aardappelen zijn al begonnen te degraderen, dus zoek naar stevige, glanzende kwaliteiten.
  • Gladde schil: Aardappelen die beschadigd zijn door koude temperaturen kunnen putjes in de schil en bruine centra ontwikkelen, dus zoek naar een gladde textuur.
  • Vrij van kneuzingen of verwondingen: Soms kunnen aardappelen beschadigd raken tijdens de oogst of het transport. Vermijd de aardappelen met zichtbare verwondingen, want die zullen sneller bederven.
  • Geen kiemen: Kiemen zijn een van de eerste indicatoren van bederf, dus vermijd de aankoop van reeds gekiemde aardappelen.

U kunt ook overwegen om enkele van de meer exotische aardappelrassen te proberen, zoals die met blauw of paars vruchtvlees.

Studies tonen aan dat levendig gekleurde rassen veel grotere hoeveelheden antioxidanten bevatten dan de traditionele witte aardappelen (30).

Verse en gezonde aardappelen gaan het langst mee, dus zoek stevige gladde aardappelen zonder vlekken of spruiten. Overweeg om blauwe of paarse variëteiten te proberen, omdat ze hoge gehaltes aan antioxidanten bevatten.

Tot slot

Het kennen van de beste manieren om aardappelen te bewaren kan hun houdbaarheid verlengen en voedselverspilling verminderen.

Bewaar ongekookte aardappelen op een koele, donkere plaats met veel luchtcirculatie – niet in de koelkast.

Voorkom dat gesneden en geschilde plakken bruin worden door ze af te dekken met water of een vacuümafsluiting.

Gekookte aardappelen kunnen tot vier dagen in de koelkast worden bewaard, of tot een jaar in een luchtdichte bak in de vriezer.

Ongeacht de bewaarmethode gaan aardappelen langer mee als ze vers en gezond zijn bij aankoop, dus zoek naar stevige, gladde, vlekvrije knollen zonder tekenen van kieming. (Bron)

Write A Comment