Overige

Wat is limoneen? Alles wat u moet weten

Limoneen is de olie die wordt gewonnen uit de schillen van sinaasappels en andere citrusvruchten1 ).

Mensen halen al eeuwenlang essentiële oliën zoals limoneen uit citrusvruchten. Vandaag de dag wordt limoneen vaak gebruikt als een natuurlijke behandeling voor verschillende gezondheidsproblemen en is het een populair ingrediënt in huishoudelijke artikelen.

Niet alle voordelen en toepassingen van limoneen worden echter door de wetenschap ondersteund.

Dit artikel onderzoekt het gebruik van limoneen, de mogelijke voordelen, de bijwerkingen en de dosering.

Wat is limoneen?

Limoneen is een chemische stof die voorkomt in de schil van citrusvruchten, zoals citroenen, limoenen en sinaasappels. Het is vooral geconcentreerd in sinaasappelschillen, die ongeveer 97% van de essentiële oliën van deze schil bevatten (2).

Het wordt vaak aangeduid als d-limoneen, wat de belangrijkste chemische vorm is.

Limoneen behoort tot een groep van verbindingen die bekend staan als terpenen, waarvan de sterke aroma’s planten beschermen door roofdieren af te schrikken (3).

Limoneen is één van de meest voorkomende terpenen in de natuur en kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Het is aangetoond dat het ontstekingsremmende, antioxiderende, anti-stress en mogelijk ziektepreventieve eigenschappen bezit.

Limoneen is een essentiële olie die voorkomt in schillen van citrusvruchten. Het behoort tot een klasse van verbindingen die terpenen worden genoemd.

Gebruik van limoneen

Limoneen is een populair additief in voedingsmiddelen, cosmetica, schoonmaakproducten en natuurlijke insectenwerende middelen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in voedingsmiddelen zoals frisdranken, desserts en snoepjes om een citroenachtige smaak te geven.

Limoneen wordt geëxtraheerd door middel van hydrodistillatie, een proces waarbij vruchtenschillen worden geweekt in water en worden verhit totdat de vluchtige moleculen vrijkomen via stoom ( 4 ).

Vanwege het sterke aroma wordt limoneen gebruikt als een botanisch insecticide. Het is een actief ingrediënt in meerdere bestrijdingsmiddelen, zoals milieuvriendelijke insectenwerende middelen( 5 ).

Andere huishoudelijke producten die deze verbinding bevatten zijn onder andere zeep, shampoo, lotions, parfums, wasmiddelen en luchtverfrissers.

Daarnaast is limoneen verkrijgbaar in geconcentreerde supplementen in capsule- en vloeibare vorm. Deze worden vaak op de markt gebracht vanwege hun veronderstelde gezondheidsvoordelen.

Deze citrusvruchtensamenstelling wordt ook gebruikt als een aromatische olie voor zijn kalmerende en therapeutische eigenschappen.

Limoneen wordt gebruikt in een reeks producten, waaronder levensmiddelen, cosmetica en milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Het kan ook worden gevonden in de vorm van een supplement, omdat het de gezondheid kan bevorderen en bepaalde ziekten kan bestrijden.

Gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen

Limoneen is onderzocht op zijn potentiële ontstekingsremmende, antioxiderende, anti-kanker- en hartziektebestrijdende eigenschappen.

Het meeste onderzoek is echter uitgevoerd in reageerbuizen of op dieren, waardoor het moeilijk is om de rol van limoneen in de menselijke gezondheid en ziektepreventie volledig te begrijpen.

Ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen

In sommige studies is aangetoond dat Limoneen de ontsteking vermindert (67).

Hoewel een kortstondige ontsteking de natuurlijke reactie van uw lichaam op stress is en gunstig is, kan een chronische ontsteking uw lichaam schaden en is het een belangrijke oorzaak van ziekte. Het is belangrijk om dit soort ontstekingen zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen (8).

Van Limoneen is aangetoond dat het de ontstekingsmarkers die betrekking hebben op artrose vermindert, een aandoening die wordt gekenmerkt door chronische ontstekingen.

Een proefbuisstudie in menselijke kraakbeencellen heeft aangetoond dat limoneen de productie van stikstofmonoxide vermindert. Stikstofoxide is een signaalmolecuul dat een sleutelrol speelt in de ontstekingsroutes(9).

In een studie bij ratten met ulceratieve colitis – een andere ziekte die gekenmerkt wordt door ontsteking – verminderde behandeling met limoneen significant de ontsteking en de schade aan de dikke darm, evenals gewone ontstekingsmarkers(10).

Limoneen heeft ook aangetoond dat het een antioxiderende werking heeft. Antioxidanten helpen bij het verminderen van celschade veroorzaakt door onstabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd.

De ophoping van vrije radicalen kan leiden tot oxidatieve stress, die ontstekingen en ziekten kan veroorzaken (11).

Een proefbuisstudie toonde aan dat limoneen vrije radicalen in leukemiecellen kan remmen, wat wijst op een vermindering van de ontsteking en cellulaire schade die normaal gesproken zou bijdragen aan ziekte (12).

Hoewel veelbelovend, moeten deze effecten worden bevestigd door menselijke studies.

Kan anti-kanker effecten hebben

Limoneen kan kankerwerende effecten hebben.

In een bevolkingsonderzoek hadden degenen die de schil van citrusvruchten consumeerden, de belangrijkste bron van limoneen, een verminderd risico op het ontwikkelen van huidkanker in vergelijking met degenen die alleen citrusvruchten en hun sappen consumeerden (13).

Een ander onderzoek bij 43 vrouwen die recentelijk de diagnose borstkanker kregen, had een significante afname van 22% van de expressie van borsttumoren na het nemen van 2 gram limoneen per dag gedurende 2-6 weken(14).

Daarnaast bleek uit onderzoek bij knaagdieren dat suppletie met limoneen de groei van huidtumoren remt door ontsteking en oxidatieve stress te voorkomen (15).

Andere onderzoeken bij knaagdieren geven aan dat limoneen andere soorten kanker kan bestrijden, waaronder borstkanker (16).

Bovendien heeft limoneen, wanneer het aan ratten wordt gegeven naast het anti-kanker medicijn doxorubicine, geholpen verschillende veelvoorkomende bijwerkingen van het medicijn te voorkomen, waaronder oxidatieve schade, ontsteking en nierbeschadiging (17).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn er meer studies bij mensen nodig.

Kan de gezondheid van het hart verbeteren

Hartaandoeningen blijven de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland en zijn verantwoordelijk voor bijna één op de vier sterfgevallen(18).

Limoneen kan uw risico op hartziekten verlagen door bepaalde risicofactoren te verlagen, zoals een verhoogd cholesterolgehalte, bloedsuikergehalte en triglyceriden.

In één studie toonden muizen die 0,27 gram limoneen per pond lichaamsgewicht (0,6 gram/kg) kregen, een verlaging van de triglyceriden, LDL (slechte) cholesterol, nuchtere bloedsuikerspiegel en vetophoping in de lever, in vergelijking met een controlegroep (19).

In een andere studie vertoonden beroertegevoelige ratten met 0,04 gram limoneen per pond lichaamsgewicht (20 mg/kg) een aanzienlijke verlaging van de bloeddruk in vergelijking met ratten met een vergelijkbare gezondheidsstatus die het supplement niet kregen(20).

Houd er rekening mee dat menselijke studies nodig zijn voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Andere voordelen

Afgezien van de hierboven genoemde voordelen, kan limoneen:

  • Eetlust verminderen. Het is aangetoond dat de geur van limoneen de eetlust van de blaasvliegjes aanzienlijk vermindert. Dit effect is echter niet onderzocht bij de mens (21).
  • Verminderen van stress en angst. Onderzoek bij knaagdieren suggereert dat limoneen in de aromatherapie kan worden gebruikt als een middel tegen stress en angst (22).
  • Ondersteuning van een gezonde spijsvertering. Limoneen kan beschermen tegen maagzweren. In een studie bij ratten beschermde citrus aurantiumolie, die voor 97% uit limoneen bestaat, bijna alle knaagdieren tegen zweren veroorzaakt door medicijngebruik(23).

Limoneen kan onder andere antioxidanten, ontstekingsremmers, kankerbestrijders en hartziektebestrijders opleveren. Er is echter meer onderzoek bij de mens nodig.

Veiligheid en bijwerkingen

Limoneen wordt beschouwd als veilig voor mensen met weinig risico op bijwerkingen. De Food and Drug Administration (FDA) erkent limoneen als een veilig voedingsadditief en smaakstof( 5 ).

Wanneer limoneen echter direct op de huid wordt aangebracht, kan het bij sommige mensen irritatie veroorzaken, dus voorzichtigheid is geboden bij de omgang met de essentiële olie(2425).

Limoneen wordt soms genomen als een geconcentreerd supplement. Door de manier waarop uw lichaam het afbreekt, wordt het waarschijnlijk veilig geconsumeerd in deze vorm. Maar menselijk onderzoek naar deze supplementen ontbreekt(26).

Vooral hooggedoseerde supplementen kunnen bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Bovendien bestaat er onvoldoende bewijs om te bepalen of limoneen supplementen acceptabel zijn voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Het is het beste om uw arts te raadplegen voordat u limoneen supplementen neemt, vooral als u medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft of een medische aandoening heeft.

Afgezien van mogelijke huidirritatie bij directe toepassing, is limoneen voor de meeste mensen waarschijnlijk veilig om met mate te gebruiken en te consumeren.

Potentieel effectieve doseringen

Omdat er weinig limoneenstudies bij mensen bestaan, is het moeilijk om een ​​doseringsaanbeveling te geven.

Desondanks zijn er in onderzoeken veilig doseringen tot 2 gram per dag gebruikt (914).

Capsule-supplementen die online kunnen worden gekocht, bevatten doseringen van 250-1.000 mg. Limoneen is ook verkrijgbaar in vloeibare vorm met typische doseringen van 0,05 ml per portie.

Supplementen zijn echter niet altijd nodig. U kunt deze samenstelling gemakkelijk verkrijgen door het eten van citrusvruchten en schillen.

Er kan bijvoorbeeld verse sinaasappel, limoen of citroenschil worden gebruikt om limoneen toe te voegen aan bakkerijproducten, dranken en andere producten. Bovendien bevatten citrusvruchtensappen met vruchtvlees, zoals citroen- of sinaasappelsap, ook limoneen (27).

Hoewel er geen doseringsadviezen bestaan voor limoneen, is 2 gram per dag veilig gebruikt in studies. Naast supplementen kunt u limoneen verkrijgen uit citrusvruchten en schil.

Conclusie

Limoneen is een stof die wordt gewonnen uit de schillen van citrusvruchten.

Studies suggereren dat limoneen ontstekingsremmende, antioxiderende en kankerbestrijdende effecten kan hebben. Er is echter meer onderzoek bij de mens nodig om deze voordelen te bevestigen.

Probeer citroen-, limoen- of sinaasappelschil toe te voegen aan uw favoriete gerechten om de inname van limoneen te stimuleren.(Bron)