Groenten

Wat is mierikswortel? Alles wat je moet weten

Mierikswortel is een wortelgroente die bekend staat om zijn scherpe smaak en geur.

Het wordt al duizenden jaren wereldwijd gebruikt, meestal als specerij maar ook voor medicinale doeleinden.

Deze wortel bevat meerdere verbindingen die de gezondheid ten goede kunnen komen, waaronder antibacteriële en anti-kanker effecten (1).

Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over mierikswortel, inclusief de voedingsstoffen, de voordelen, het gebruik en de bijwerkingen.

Wat is mierikswortel?

Mierikswortel zou zijn ontstaan in Oost-Europa. Het is een kruisbloemige groente, naast mosterd, wasabi, kool, broccoli en boerenkool (2).

Hij heeft een lange, witte wortel en groene bladeren. Wanneer de wortel wordt gesneden, breekt een enzym een verbinding af die sinigrin wordt genoemd in een mosterdolie (3).

Deze olie, bekend als allyl isothiocyanaat, geeft mierikswortel zijn verraderlijke geur en smaak en kan je ogen, neus en keel irriteren.

De wortel wordt meestal geraspt en geconserveerd in azijn, zout en suiker voor gebruik als specerij. Dit staat bekend als bereide mierikswortel.

Mierikswortelsaus, die mayonaise of zure room aan de mix toevoegt, is ook populair.

Mierikswortel wordt vaak verward met wasabi, een andere scherpe smaakmaker die gebruikelijk is in de Japanse keuken. Dit komt omdat de “wasabi” die je bij de meeste Japanse restaurants krijgt, echt mierikswortelpasta is, gemengd met groene voedselkleurstoffen.

De echte wasabi (Wasabia japonica) komt van een heel andere plant en zou een aardse smaak hebben. Bovendien is het groen van kleur in plaats van wit.

Mierikswortel is een witte wortelgroente die nauw verwant is aan mosterd en wasabi. Zijn scherpe smaak en geur geven een pittige kick aan elk gerecht.

Biedt een verscheidenheid aan voedingsstoffen

Aangezien mierikswortel meestal in kleine hoeveelheden wordt gegeten, is een typische portie zeer caloriearm, maar bevat deze verschillende mineralen en plantaardige verbindingen.

Een eetlepel (15 gram) bereide mierikswortel levert(4)

  • Calorieën: 7
  • Eiwit: minder dan 1 gram
  • Vet: minder dan 1 gram
  • Koolhydraten: 2 gram
  • Vezel: 0,5 gram
  • Het heeft ook kleine hoeveelheden calcium, kalium, magnesium, foliumzuur en andere micronutriënten.

Bovendien is deze kruidige groente rijk aan een verscheidenheid van gezonde plantaardige verbindingen, waaronder glucosinolaten, die afbreken tot isothiocyanaten en kunnen beschermen tegen kanker, infecties en hersenziekten (5, 6, 7, 8, 9).

Mierikswortel is caloriearm en bevat verschillende mineralen en glucosinolaten, die een aantal voordelen voor de gezondheid kunnen hebben.

Kan voordelen voor de gezondheid bieden

Zelfs in kleine hoeveelheden biedt mierikswortel verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid.

Kan kankerbestrijdende effecten hebben

Glucosinolaten en isothiocyanaten in deze wortelgroente kunnen beschermen tegen kanker door de groei van kankercellen te remmen en hun dood te bevorderen (10, 11).

Sommige mierikswortelverbindingen, zoals sinigrine, kunnen ook fungeren als antioxidanten en celbeschadiging door vrije radicalen tegengaan. Deze reactieve moleculen kunnen uw risico op ziekten, waaronder kanker, verhogen wanneer de niveaus in uw lichaam te hoog worden (12, 13).

Studies met proefbuisjes suggereren dat mierikswortelverbindingen de groei van darm-, long- en maagkanker kunnen voorkomen (14).

Bovendien helpt peroxidase, een enzym dat in deze wortel wordt gevonden, bij het activeren en stimuleren van een krachtige antikankerverbinding die zich richt op menselijke alvleesklierkankercellen (15, 16).

Hoewel deze resultaten veelbelovend klinken, is er meer onderzoek nodig.

Heeft antibacteriële eigenschappen

Allyl isothiocyanaat, de olie die vrijkomt bij het snijden van de mierikswortel, kan krachtige antibacteriële eigenschappen hebben.

Studies suggereren dat het een reeks gevaarlijke bacteriën kan bestrijden, waaronder E. coli, H. pylori en Salmonella (17, 8).

In een proefbuisstudie werd opgemerkt dat isothiocyanaten die geëxtraheerd werden uit mierikswortel, zes soorten orale bacteriën doodden (18).

Een andere proefbuisstudie toonde aan dat deze isothiocyanaten de groei van vier soorten schimmels die kunnen leiden tot chronische nagelinfecties tegengaan(19).

Isothiocyanaten kunnen zich binden aan bepaalde enzymen om bacteriële celgroei te voorkomen, hoewel het exacte mechanisme niet goed begrepen is (20).

Kan de gezondheid van de luchtwegen verbeteren

Het is bekend dat het consumeren van mierikswortel een branderig gevoel in je sinussen, neus en keel veroorzaakt.

Daarom wordt het vaak gebruikt om verkoudheid en ademhalingsproblemen te verlichten.

Een studie bij meer dan 1500 mensen vond dat een supplement met 80 mg gedroogde mierikswortel en 200 mg nasturtium net zo effectief was als een traditioneel antibioticum bij de behandeling van acute sinusinfecties en bronchitis (21).

Deze resultaten suggereren dat mierikswortel de gezondheid van de luchtwegen kan verbeteren, maar er is meer onderzoek nodig.

Mierikswortel bevat glucosinolaten en isothiocyanaten, die kunnen beschermen tegen kanker, bacteriële en schimmelinfecties kunnen bestrijden en de ademhaling kunnen verbeteren.

Hoe mierikswortel te gebruiken

Mierikswortel wordt meestal gebruikt als specerij.

Het wordt meestal geconsumeerd als bereide mierikswortel, die wordt gemaakt van de geraspte wortel, plus azijn, suiker en zout. Mierikswortelsaus, een andere populaire garnering, voegt zure room of mayo toe aan de mix.

Deze specerijen worden meestal in kleine hoeveelheden met vlees of vis geserveerd.

Om zelf mierikswortel te maken, raspt u de wortel met de hand of in een keukenmachine en bewaart u deze in azijn. U kunt de wortel in de winkel of online kopen.

Mierikswortel wordt ook verkocht in supplement en theevorm.

Aangezien er in deze vormen geen vastgestelde veilige limiet is, moet u uw arts raadplegen om de juiste dosering te garanderen.

Mierikswortel wordt meestal geconserveerd in azijn of een romige saus en wordt gebruikt als smaakmaker voor vlees en vis. Het wordt ook verkocht als supplementen en thee, maar de veiligheid van deze producten is onbekend.

Mogelijke bijwerkingen

Er is beperkte informatie over de mogelijke bijwerkingen van het consumeren van te veel mierikswortel in uw dieet of als supplement.

Omdat mierikswortel echter zeer pikant is, is het waarschijnlijk het beste om het spaarzaam te gebruiken.

Te veel van deze kruidige wortel kan uw mond, neus of maag irriteren.

Het kan vooral vervelend zijn voor mensen met maagzweren, spijsverteringsproblemen of een inflammatoire darmziekte.

Tot slot is het onbekend of mierikswortel veilig is in hoge hoeveelheden voor kinderen en zwangere of borstvoedende vrouwen.

Mierikswortel kan uw mond, sinussen of maag irriteren als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Tot slot

Mierikswortel is een wortelgroente die bekend staat om zijn scherpe geur en kruidige smaak.

Zijn verbindingen kunnen een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen bieden, zoals het bestrijden van kanker, infecties en ademhalingsproblemen.

Mierikswortel wordt meestal geconsumeerd als specerij. Supplementen kunnen het beste worden geconsumeerd onder begeleiding van een medische professional. (Bron)

Write A Comment