Fruit

Wat is Ugli fruit? Alles wat u moet weten.

Ugli fruit, ook bekend als Jamaicaanse tangelo of uniq fruit, is een kruising tussen een sinaasappel en een grapefruit.

Het wordt steeds populairder vanwege zijn nieuwigheid en zoete, citrusachtige smaak. Mensen vinden hem ook lekker omdat hij makkelijk te schillen is.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over ugli fruit, inclusief de voedingswaarde, voordelen, nadelen, en hoe je het moet eten.

Wat is ugli fruit?

Ugli fruit is een kruising tussen een mandarijnen, sinaasappel en een grapefruit. Het is algemeen bekend als tangelo, en in dit artikel worden beide termen door elkaar gebruikt.

“UGLI” is een merknaam die inspeelt op het woord “lelijk”, aangezien de vrucht er niet bijzonder appetijtelijk uitziet. De naam “ugli-fruit” is echter één van de meest voorkomende benamingen van de vrucht geworden.

Deze druppelvormige vrucht is groter dan een pompelmoes en heeft een dikke, ruwe, groengele schil die gemakkelijk kan worden afgepeld. Het vruchtvlees is oranje en – net als bij andere citrusvruchten – in partjes verdeeld door een witte, netachtige substantie die het merg wordt genoemd.

Ugli is sappig en de smaak wordt vaak omschreven als zoet en pittig met een licht bittere noot.

Ugli fruit is een kruising tussen een sinaasappel en een grapefruit. Het is zoet en pittig met oranje vruchtvlees en een dikke, ruwe schil.

Voedingswaarde

Ugli fruit is laag in calorieën maar een geweldige bron van voedingsstoffen. De helft van een ugli vrucht (ongeveer 100 gram) levert(1):

  • Calorieën: 47
  • Vet: 0 gram
  • Eiwitten: 1 gram
  • Koolhydraten: 12 gram
  • Vezels: 2 gram
  • Vitamine C: 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Foliumzuur: 8% van de ADH
  • Calcium: 4% van de ADH
  • Kalium: 4% van de ADH

Zoals je kunt zien, levert ugli fruit slechts 47 calorieën per portie van 100 gram. De meeste van die calorieën komen van koolhydraten in de vorm van natuurlijke suikers. Bovendien bevat dezelfde portie bijna een dagwaarde aan vitamine C (1).

Vitamine C speelt vele cruciale rollen in je gezondheid, maar het is vooral belangrijk vanwege zijn rol als antioxidant en booster van het immuunsysteem(23).

Ugli fruit bevat ook verschillende andere vitaminen en mineralen, evenals plantaardige stoffen bekend als fenolen, die veel gezondheidsvoordelen hebben (4).

Een halve ugli vrucht (ongeveer 100 gram) bevat 47 calorieën, die voornamelijk afkomstig zijn van natuurlijke suikers. Het bevat ook bijna een dagelijkse hoeveelheid vitamine C, evenals verschillende andere vitaminen en mineralen.

Voordelen

Ugli fruit heeft verschillende voordelen voor de gezondheid.

Als lid van de citrusfamilie is het rijk aan vitaminen, mineralen en plantaardige stoffen waarvan gedacht wordt dat ze een gunstige invloed hebben op uw gezondheid.

Rijk aan vitamines en mineralen

De helft van een ugli-vrucht (ongeveer 100 gram) bevat bijna een dagelijkse hoeveelheid vitamine C, samen met verschillende andere vitaminen en mineralen.

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een krachtige antioxidant. Het kan schade helpen voorkomen die wordt veroorzaakt door hoge niveaus van vrije radicalen, die kunnen leiden tot chronische ziekten, zoals diabetes type 2, hartaandoeningen of kanker (35).

Deze vitamine speelt ook een belangrijke rol bij wondgenezing en de ontwikkeling van collageen, een eiwit in je lichaam dat een belangrijk onderdeel is van huid, spieren en bindweefsel (6).

Bovendien bevat ugli foliumzuur, calcium en kalium – vitale voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling, de spiercontrole en de gezondheid van botten en hart (789).

Kan u helpen om af te vallen

Ugli fruit is zeer laag in calorieën, met de helft van een vrucht (ongeveer 100 gram) bevat slechts 47 calorieën.

Dit maakt Ugli fruit een uitstekende caloriearme snack voor mensen die proberen af te vallen. Het kan je helpen minder calorieën te verbruiken dan je verbrandt, wat de enige bewezen weg naar gewichtsverlies is (1011).

Het eten van heel fruit, zoals ugli fruit of andere citrusvruchten, wordt ook geassocieerd met een verlaagd risico op overgewicht of obesitas(12).

Uit een onderzoek onder meer dan 1000 mensen bleek dat degenen die meer porties fruit en groenten aten, meer kans hadden om succesvol af te vallen en hun gewicht te behouden, vergeleken met degenen die minder porties aten (13).

Bovendien bevat ugli fruit vezels, die je kunnen helpen je langer vol te voelen(14).

Antioxidant en ontstekingsremmend potentieel

Ugli vruchten zitten vol met stoffen genaamd flavonoïden, die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben(1516).

Van één flavonoïde uit de tangelo, naringenine, wordt gedacht dat het een krachtige antioxidant is. In een studie bij muizen verminderde het de leverschade veroorzaakt door vrije radicalen (16).

Naringenine heeft ook krachtige ontstekingsremmende effecten en kan helpen het niveau van ontstekingsmarkers zoals interleukine-6 (IL-6) in uw bloed te verlagen(17).

Dit is belangrijk, omdat chronische ontsteking in verband is gebracht met verschillende aandoeningen, waaronder diabetes type 2 en hartaandoeningen (181920).

Het meeste van dit onderzoek is echter uitgevoerd in reageerbuizen en bij dieren. Er is meer onderzoek bij mensen nodig voordat er harde conclusies kunnen worden getrokken over het antioxiderende en ontstekingsremmende potentieel van ugli fruit.

Ugli fruit is laag in calorieën en bevat vezels en een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen. Het bevat ook krachtige ontstekingsremmende antioxidanten.

Minpunten

Grapefruits bevatten krachtige stoffen genaamd furanocoumarinen, die kunnen interfereren met verschillende medicijnen (21).

Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, waaronder hart- en kalmeringsmiddelen, kunnen grapefruit en grapefruitsap beter vermijden.

Aangezien UGLI fruit een kruising is tussen een grapefruit en een sinaasappel, is er bezorgdheid dat het ook furanocoumarinen bevat.

Het merk UGLI beweert echter dat hun vruchten geen furaanocoumarinen bevatten en daarom veilig zijn voor mensen die deze medicijnen gebruiken.

Bovendien bleek uit een onderzoek van 13 verschillende soorten tangelo’s dat slechts één soort furanocumarinen bevatte. Bovendien was de hoeveelheid laag genoeg om geen wisselwerking met medicijnen te veroorzaken ( 22 ).

Als u zich echter zorgen maakt over de mogelijkheid van geneesmiddeleninteracties, moet u met uw arts praten voordat u ugli fruit eet.

In tegenstelling tot grapefruits bevatten de meeste tangelo’s geen furanocoumarinen, zodat ze kunnen worden geconsumeerd door mensen die medicijnen gebruiken die een wisselwerking kunnen hebben met deze krachtige verbindingen. Als u zich zorgen maakt, raadpleeg dan uw arts.

Hoe het te eten

Ugli fruit is gemakkelijk te eten.

Ze kunnen op dezelfde manier geschild worden als andere citrusvruchten, zoals sinaasappels. Omdat de schil dik is en zeer losjes zit, is het zelfs makkelijker te schillen dan de schil van andere citrusvruchten.

Zodra de schil is verwijderd, kunt u de ugli in partjes verdelen – net zoals u een sinaasappel zou verdelen. Hoewel de vrucht minder pitten heeft dan sinaasappelen en grapefruits, moet u erop letten dat u ze verwijdert voordat u ze eet.

Als je wilt, kun je een ongeschilde Ugli vrucht ook in tweeën snijden en met een lepel opeten, net zoals je een grapefruit zou eten.

Ugli fruit kan op zichzelf worden gegeten als snack of dessert. Je kunt het ook gebruiken als een zoete en citrusachtige toevoeging aan andere recepten, zoals salades, fruitsalades, of roerbakgerechten.

In elk recept waarin sinaasappel- of mandarijnpartjes worden gevraagd, kunt u in plaats daarvan ugli-partjes gebruiken.

Ugli schilt gemakkelijk en kan, net als andere citrusvruchten, in partjes worden gesneden. Het kan sinaasappel of mandarijn vervangen in de meeste recepten.

Tot slot

Ugli fruit, ook wel tangelo genoemd, is een kruising tussen een sinaasappel en een grapefruit.

Het is rijk aan vitamine C en andere voedingsstoffen, bevat weinig calorieën en krachtige ontstekingsremmende antioxidanten, flavonoïden genaamd.

De meeste tangelo’s zijn vrij van furanocoumarines, wat betekent dat ze mogelijk veilig zijn voor degenen die bepaalde medicijnen gebruiken.

Ugli fruit is een smakelijke manier om te genieten van de vele voordelen van citrusvruchten.(bron)