Overige

Wat zijn essentiële oliën en werken ze?

Etherische oliën worden vaak gebruikt in aromatherapie, een vorm van alternatieve geneeskunde die plantenextracten gebruikt om de gezondheid en het welzijn te ondersteunen.

Sommige van de gezondheidsclaims voor deze oliën zijn echter omstreden.

Dit artikel legt alles uit wat je moet weten over essentiële oliën en hun gezondheidseffecten.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn stoffen die uit planten worden geëxtraheerd.

De oliën vangen de geur en smaak van de plant, of “essentie”.

Unieke aromatische stoffen geven elke etherische olie zijn karakteristieke essentie.

Essentiële oliën worden verkregen door distillatie (via stoom en/of water) of mechanische methoden, zoals koude persing.

Zodra de aromatische stoffen zijn geëxtraheerd, worden ze gecombineerd met een dragerolie om een product te creëren dat klaar is voor gebruik.

De manier waarop de oliën worden gemaakt is belangrijk, aangezien essentiële oliën die via chemische processen worden verkregen, niet als echte essentiële oliën worden beschouwd.

Etherische oliën zijn geconcentreerde plantenextracten die de natuurlijke geur en smaak, of “essentie”, van hun bron behouden.

Hoe werken etherische oliën?

Essentiële oliën worden meestal gebruikt in de aromatherapie, waarbij ze op verschillende manieren worden geïnhaleerd.

Etherische oliën zijn niet bedoeld om te worden ingeslikt.

De chemicaliën in etherische oliën kunnen op verschillende manieren een wisselwerking hebben met uw lichaam.

Wanneer ze op de huid worden aangebracht, worden sommige plantaardige chemicaliën geabsorbeerd(12).

Er wordt gedacht dat bepaalde toepassingsmethodes de absorptie kunnen verbeteren, zoals het aanbrengen met warmte of op verschillende delen van het lichaam. Onderzoek op dit gebied ontbreekt echter(34).

Het inademen van de aroma’s van essentiële oliën kan delen van je limbisch systeem stimuleren, een deel van je hersenen dat een rol speelt bij emoties, gedrag, reukzin en langetermijn geheugen(5).

Interessant is dat het limbisch systeem sterk betrokken is bij de vorming van herinneringen. Dit kan deels verklaren waarom bekende geuren herinneringen of emoties kunnen opwekken(67).

Het limbisch systeem speelt ook een rol bij het controleren van verschillende onbewuste fysiologische functies, zoals ademhaling, hartslag en bloeddruk. Daarom beweren sommige mensen dat essentiële oliën een fysiek effect op je lichaam kunnen uitoefenen.

Dit moet echter nog worden bevestigd in studies.

Etherische oliën kunnen worden geïnhaleerd of verdund en op de huid worden aangebracht. Ze kunnen uw reukzin stimuleren of een geneeskrachtige werking hebben wanneer ze worden geabsorbeerd.

Populaire soorten

Er zijn meer dan 90 soorten essentiële oliën, elk met zijn eigen unieke geur en mogelijke gezondheidsvoordelen.

Hier is een lijst van 10 populaire essentiële oliën en de gezondheidsclaims die ermee in verband worden gebracht:

 • Pepermunt: Wordt gebruikt om energie te stimuleren en de spijsvertering te bevorderen
 • Lavendel: Wordt gebruikt om stress te verlichten
 • Sandelhout: Wordt gebruikt om zenuwen te kalmeren en te helpen bij het concentreren
 • Bergamot: Wordt gebruikt om stress te verminderen en huidaandoeningen zoals eczeem te verbeteren
 • Roos: Wordt gebruikt om de stemming te verbeteren en angst te verminderen
 • Kamille: Wordt gebruikt om de stemming en ontspanning te verbeteren
 • Ylang-Ylang: Wordt gebruikt om hoofdpijn, misselijkheid en huidaandoeningen te behandelen
 • Tea Tree: Wordt gebruikt om infecties te bestrijden en de immuniteit te versterken
 • Jasmine: Wordt gebruikt om te helpen bij depressie, bevalling en libido
 • Citroen: Wordt gebruikt om de spijsvertering, stemming, hoofdpijn en meer te bevorder

Er zijn meer dan 90 veelgebruikte essentiële oliën, elk geassocieerd met bepaalde gezondheidsclaims. Populaire oliën zijn pepermunt, lavendel en sandelhout.

Gezondheidsvoordelen van etherische oliën

Ondanks hun wijdverbreide gebruik is er weinig bekend over het vermogen van essentiële oliën om bepaalde gezondheidsaandoeningen te behandelen.

Hier is een overzicht van het bewijs met betrekking tot enkele van de veelvoorkomende gezondheidsproblemen waarvoor etherische oliën en aromatherapie zijn gebruikt om te behandelen.

Stress en angst

Geschat wordt dat 43% van de mensen die stress en angst hebben een vorm van alternatieve therapie gebruiken om hun symptomen te verlichten(8Vertrouwde bron).

Wat aromatherapie betreft, zijn de eerste studies vrij positief. Velen hebben aangetoond dat de geur van sommige essentiële oliën kan werken naast traditionele therapie om angst en stress te behandelen(91011).

Vanwege de geuren van de verbindingen is het echter moeilijk om geblindeerde studies uit te voeren en vooroordelen uit te sluiten. Daarom hebben veel reviews over de stress- en angst verminderende effecten van essentiële oliën geen uitsluitsel gegeven(1213).

Interessant is dat het gebruik van etherische oliën tijdens een massage kan helpen bij het verlichten van stress, hoewel de effecten mogelijk alleen duren terwijl de massage plaatsvindt(14).

Uit een recent onderzoek van meer dan 201 studies bleek dat slechts 10 studies robuust genoeg waren om te analyseren. De conclusie was ook dat aromatherapie niet effectief is bij de behandeling van angst(15).

Hoofdpijn en migraine

In de jaren ’90 bleek uit twee kleine studies dat het deppen van een mengsel van pepermuntolie en ethanol op het voorhoofd en de slapen van de deelnemers de hoofdpijn verlichtte(1617).

Recente studies hebben ook een vermindering van hoofdpijnpijn waargenomen na het aanbrengen van pepermunt- en lavendelolie op de huid (1819).

Bovendien is gesuggereerd dat het aanbrengen van een mengsel van kamille en sesamolie op de slapen hoofdpijn en migraine kan behandelen. Dit is een traditionele Perzische remedie tegen hoofdpijn(20).

Er zijn echter meer hoogwaardige onderzoeken nodig.

Slaap en slapeloosheid

Van lavendelolie is aangetoond dat het de slaapkwaliteit verbetert van vrouwen na de bevalling, evenals van patiënten met hartaandoeningen(2122).

In één review werden 15 onderzoeken naar etherische oliën en slaap onderzocht. De meeste onderzoeken toonden aan dat het ruiken van de oliën – meestal lavendelolie – positieve effecten had op slaapgewoonten (23).

Verminderen van ontstekingen

Er is gesuggereerd dat essentiële oliën kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingsziekten. Sommige reageerbuisstudies tonen aan dat ze ontstekingsremmende effecten hebben(2425).

Een muisstudie wees uit dat inname van een combinatie van essentiële oliën van tijm en oregano hielp de remissie van colitis te induceren. Twee onderzoeken bij ratten met karwij- en rozemarijnoliën vonden vergelijkbare resultaten (262728).

Er zijn echter maar weinig studies bij mensen die de effecten van deze oliën op ontstekingsziekten hebben onderzocht. Hun doeltreffendheid en veiligheid zijn dus onbekend (2930).

Antibiotisch en antimicrobieel

De opkomst van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica heeft de belangstelling doen toenemen voor het zoeken naar andere verbindingen die bacteriële infecties kunnen bestrijden.

In reageerbuisstudies zijn essentiële oliën, zoals pepermunt- en tea tree-olie, uitvoerig onderzocht op hun antimicrobiële werking, waarbij enkele positieve resultaten zijn waargenomen (313233343536373839).

Maar hoewel deze resultaten van proefbuisonderzoek interessant zijn, weerspiegelen ze niet noodzakelijkerwijs de effecten die deze oliën in uw lichaam hebben. Ze bewijzen niet dat een bepaalde essentiële olie bacteriële infecties bij mensen kan behandelen.

Etherische oliën kunnen een aantal interessante gezondheidstoepassingen hebben. Meer onderzoek bij mensen is echter nodig.

Andere toepassingen

Etherische oliën kennen vele toepassingen buiten de aromatherapie.

Veel mensen gebruiken ze om hun huis te ruiken of om dingen als wasgoed op te frissen.

Ze worden ook gebruikt als een natuurlijke geur in zelfgemaakte cosmetica en hoogwaardige natuurlijke producten.

Bovendien is gesuggereerd dat essentiële oliën een veilig en milieuvriendelijk alternatief zouden kunnen zijn voor door de mens gemaakte muggenwerende middelen, zoals DEET.

De resultaten met betrekking tot hun effectiviteit zijn echter wisselend.

Studies hebben aangetoond dat sommige oliën, zoals citronella, bepaalde soorten muggen gedurende ongeveer 2 uur kunnen afweren. De beschermingstijd kan worden verlengd tot 3 uur wanneer het wordt gebruikt in combinatie met vanilline.

Bovendien wijzen de eigenschappen van etherische oliën erop dat sommige ervan industrieel zouden kunnen worden gebruikt om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verlengen(39404142).

Aromatherapie is niet de enige toepassing van etherische oliën. Ze kunnen worden gebruikt in en om het huis, als een natuurlijk middel tegen muggen, of industrieel om cosmetica te maken.

Hoe kies je de juiste essentiële oliën

Veel bedrijven beweren dat hun oliën van “pure” of “medische kwaliteit” zijn. Deze termen zijn echter niet universeel gedefinieerd en hebben daarom weinig gewicht.

Omdat het producten van een ongereguleerde industrie zijn, kunnen de kwaliteit en samenstelling van essentiële oliën sterk variëren(43).

Houd rekening met de volgende tips om alleen hoogwaardige oliën te kiezen:

 • Zuiverheid: Zoek een olie die alleen aromatische plantaardige stoffen bevat, zonder toevoegingen of synthetische oliën. Pure oliën vermelden meestal de botanische naam van de plant (zoals Lavandula officinalis ) in plaats van termen als ‘etherische olie van lavendel’.
 • Kwaliteit: Echte etherische oliën zijn degenen die het minst zijn veranderd door het extractieproces. Kies een chemicaliënvrije etherische olie die is gewonnen door middel van destillatie of mechanische koude persing.
 • Reputatie: Koop een merk met een reputatie voor het produceren van hoogwaardige producten.

Hoogwaardige oliën gebruiken alleen zuivere plantaardige stoffen die door distillatie of koude persing zijn geëxtraheerd. Vermijd oliën die zijn verdund met synthetische geurstoffen, chemicaliën of oliën.

Veiligheid en bijwerkingen

Alleen omdat iets natuurlijk is, wil nog niet zeggen dat het veilig is.

Planten en kruidenproducten bevatten veel bioactieve stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, en essentiële oliën zijn niet anders.

Bij inhalatie of in combinatie met een basisolie voor gebruik op de huid worden de meeste etherische oliën echter als veilig beschouwd. Houd wel rekening met anderen in uw omgeving die het aroma kunnen inademen, zoals zwangere vrouwen, kinderen en huisdieren.

Toch kunnen ze enkele bijwerkingen veroorzaken, waaronder (44):

 • huiduitslag
 • astma-aanvallen
 • hoofdpijn
 • allergische reacties

Hoewel de meest voorkomende bijwerking huiduitslag is, kunnen essentiële oliën ernstiger reacties veroorzaken, en ze zijn in verband gebracht met één geval van overlijden (45).

De oliën die het meest in verband zijn gebracht met bijwerkingen zijn lavendel, pepermunt, tea tree, en ylang-ylang.

Oliën die rijk zijn aan fenolen, zoals kaneel , kunnen huidirritatie veroorzaken en mogen niet op de huid worden gebruikt zonder te worden gecombineerd met een basisolie. Ondertussen versterken etherische oliën gemaakt van citrusvruchten de reactie van de huid op zonlicht en kunnen er brandwonden optreden.

Het inslikken van etherische oliën wordt niet aanbevolen, aangezien dit schadelijk en, in sommige doses, fataal kan zijn (4647).

Zeer weinig studies hebben de veiligheid van deze oliën onderzocht voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, die gewoonlijk worden geadviseerd om ze te vermijden (4849505152).

Etherische oliën worden over het algemeen als veilig beschouwd. Toch kunnen ze bij sommige mensen ernstige bijwerkingen veroorzaken, vooral als ze direct op de huid worden aangebracht of worden ingenomen.

Tot slot

Etherische oliën worden over het algemeen veilig geacht om te inhaleren of op de huid aan te brengen als ze zijn gecombineerd met een basisolie. Ze mogen niet worden gegeten.

Er is echter geen bewijs dat veel van de bijbehorende gezondheidsclaims ondersteunt, en de doeltreffendheid ervan is vaak overdreven.

Voor kleine gezondheidsproblemen is het gebruik van etherische oliën als aanvullende therapie waarschijnlijk onschadelijk.

Als u echter een ernstige gezondheidstoestand heeft of medicijnen gebruikt, dient u het gebruik ervan met uw arts te bespreken.(bron)