Specerijen & Kruiden

Wat zijn de voordelen en nadelen van zoethout?

Zoethout, dat wordt beschouwd als een van ’s werelds oudste kruidenremedies, is afkomstig van de wortel van de zoethoutplant ( Glycyrrhiza glabra ) (1).

Inheems in West-Azië en Zuid-Europa, wordt zoethout al lang gebruikt om verschillende kwalen te behandelen en snoep, drankjes en medicijnen op smaak te brengen (12).

Ondanks deze geschiedenis, worden slechts enkele van de toepassingen ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Bovendien kan zoethout verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Dit artikel gaat in op het gebruik, de vormen, de voordelen, de bijwerkingen en de aanbevolen dosering van zoethout.

Hoe wordt zoethout gebruikt?

Het medicinale gebruik van zoethout gaat terug tot het oude Egypte, waar de wortel werd verwerkt tot een zoete drank voor farao’s (12).

Het werd ook gebruikt in traditionele Chinese, Midden-Oosterse en Griekse medicijnen om een maagklachten te verzachten, ontstekingen te verminderen en problemen met de bovenste luchtwegen te behandelen (23).

Hedendaagse toepassingen

Vandaag de dag gebruiken veel mensen zoethout om kwalen als brandend maagzuur, zure reflux, opvliegers, hoesten, en bacteriële en virale infecties te behandelen. Het is regelmatig beschikbaar als een capsule of vloeibaar supplement (2).

Daarnaast wordt er gezegd dat zoethoutthee keelpijn verzacht, terwijl er van uitwendige gels wordt beweerd dat ze huidaandoeningen zoals acne of eczeem behandelen (4).

Daarnaast wordt zoethout gebruikt om sommige voedingsmiddelen en dranken op smaak te brengen(5).

Verrassend genoeg worden veel zoethoutsnoepjes niet gearomatiseerd met zoethoutwortel, maar met anijsolie – een essentiële olie van de anijsplant (Pimpinella anisum) die een vergelijkbare smaak heeft.

Plantaardige stoffen

Hoewel het honderden plantaardige stoffen bevat, is de belangrijkste actieve verbinding van zoethoutwortel glycyrrhizine(13).

Glycyrrhizine is verantwoordelijk voor de zoete smaak van de wortel, evenals de antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen(136).

Glycyrrhizine wordt echter ook in verband gebracht met veel van de nadelige effecten van zoethoutwortel. Daarom wordt in sommige producten gebruik gemaakt van deglycyrrhizinated licorice (DGL), waarbij de glycyrrhizine is verwijderd(1).

Zoethout wordt zowel als smaakstof als medicinale behandeling gebruikt. Het is verkrijgbaar in vele vormen, waaronder thee, capsules, vloeistoffen, en zelfs topische gels.

Potentiële voordelen 

Huidig onderzoek toont belofte voor verschillende medicinale toepassingen van zoethout.

Kan helpen bij huidaandoeningen

Zoethout bevat meer dan 300 verbindingen, waarvan sommige krachtige ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale effecten hebben (378).

In het bijzonder wordt glycyrrhizine in dier- en proefbuisstudies in verband gebracht met ontstekingsremmende en antimicrobiële voordelen (135).

Als gevolg hiervan wordt zoethoutextract gebruikt voor de behandeling van een verscheidenheid aan huidaandoeningen, waaronder acne en eczeem.

In een 2-weekse studie bij 60 volwassenen, verbeterde het aanbrengen van een topische gel met zoethoutextract aanzienlijk eczeem (4).

Hoewel uitwendige zoethoutgels ook zijn gebruikt om acne te behandelen, is het onderzoek naar de effectiviteit ervan wisselend en vrij beperkt (9).

Kan zure reflux en indigestie verminderen

Zoethoutextract wordt vaak gebruikt om de symptomen van indigestie te verlichten, zoals zure reflux, maagklachten en brandend maagzuur.

In een 30-daagse studie bij 50 volwassenen met indigestie resulteerde het tweemaal daags innemen van een 75-mg zoethoutcapsule in significante verbeteringen van de symptomen, vergeleken met een placebo (10).

Zoethoutextract kan ook de symptomen verlichten van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), waaronder zure reflux en brandend maagzuur.

In een 8 weken durend onderzoek bij 58 volwassenen met GERD resulteerde een lage dosis glycyrrhetinezuur in combinatie met een standaardbehandeling in significante verbeteringen van de symptomen(11).

Een andere studie bij 58 volwassenen met GERD merkte op dat het dagelijks gebruik van zoethout effectiever was in het verminderen van de symptomen over een periode van 2 jaar dan de gebruikelijke maagzuurremmers( 12 ).

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn grotere studies bij mensen nodig.

Kan helpen bij de behandeling van maagzweren

Maagzweren zijn pijnlijke zweren die zich ontwikkelen in uw maag, lagere slokdarm of dunne darm. Ze worden meestal veroorzaakt door ontsteking als gevolg van de H. pylori-bacterie(13).

Het extract van de zoethout en zijn glycyrrhizine kan helpen bij de behandeling van maagzweren.

Een studie bij muizen toonde aan dat zoethout extract doses van 91 mg per pond (200 mg per kg) lichaamsgewicht beter beschermde tegen deze zweren dan omeprazol, een veelgebruikt medicijn tegen maagzweren(14).

Hoewel er meer onderzoek nodig is bij mensen, toonde een 2-weekse studie bij 120 volwassenen aan dat het consumeren van zoethout extract in aanvulling op een standaard behandeling de aanwezigheid van H. pylori aanzienlijk verminderde(15).

Heeft mogelijk anti-kanker eigenschappen

Vanwege de inhoud van talrijke plantaardige stoffen met antioxiderende en ontstekingsremmende effecten, is zoethoutextract onderzocht op zijn beschermende effecten tegen bepaalde vormen van kanker(16).

In het bijzonder zijn zoethout extract en zijn stoffen in verband gebracht met het vertragen of voorkomen van celgroei in huid-, borst-, colorectale- en prostaatkanker(16171819).

Omdat het onderzoek beperkt is tot reageerbuizen en dieren, zijn de effecten op kankers bij mensen onbekend.

Toch kan zoethoutextract helpen bij de behandeling van orale mucositis – zeer pijnlijke mondzweren die mensen met kanker soms ervaren als een bijwerking van chemotherapie en bestraling (2021).

Een onderzoek van 2 weken bij 60 volwassenen met hoofd-halskanker toonde aan dat een topisch zoethoutlaagje net zo effectief was als de standaardbehandeling voor orale mucositis (20).

Kan aandoeningen van de bovenste luchtwegen verlichten

Vanwege hun ontstekingsremmende en antimicrobiële effecten, kunnen zowel zoethoutextract als thee helpen bij aandoeningen van de bovenste luchtwegen.

In het bijzonder dierstudies concluderen dat glycyrrhizine-extract uit zoethoutwortel helpt bij het verlichten van astma, vooral wanneer het wordt toegevoegd aan moderne astmabehandelingen(222324).

Hoewel beperkt onderzoek bij mensen vergelijkbare resultaten laat zien, zijn meer rigoureuze lange termijn studies nodig (25).

Bovendien suggereren beperkte testbuis- en menselijke studies dat zoethoutthee en -extract kunnen beschermen tegen keelontsteking en keelpijn na een operatie kunnen voorkomen(2627).

Toch is verder onderzoek nodig.

Kan beschermen tegen gaatjes

Zoethout kan helpen beschermen tegen bacteriën die kunnen leiden tot gaatjes.

Een onderzoek van 3 weken gaf 66 kleuters suikervrije lolly’s met 15 mg zoethout tweemaal per dag tijdens de schoolweek. Het consumeren van de lollies verminderde significant het aantal Streptococcus mutans bacteriën, die de belangrijkste oorzaak zijn van gaatjes(28).

Test-buis studies tonen ook aan dat zoethoutextract effectief is in het beschermen tegen bacteriën die vaak in verband worden gebracht met gaatjes en tandbederf (2930).

Er is echter meer onderzoek nodig naar de optimale dosis en vorm van zoethout.

Andere mogelijke voordelen

Zoethoutextract is gekoppeld aan verschillende andere potentiële voordelen. Het kan:

  • Helpt diabetes. In een 60-daagse studie bij ratten resulteerde dagelijkse inname van zoethoutextract in significante verbeteringen van de bloedsuikerspiegel en de gezondheid van de nieren. Dit effect is niet bevestigd bij mensen (31Vertrouwde bron).
  • Verminderen van symptomen van de menopauze. Zoethoutextract is voorgesteld als een behandeling voor opvliegers tijdens de menopauze. Het bewijs voor de effectiviteit ervan voor dit doel is echter beperkt(3233).
  • Bevordert gewichtsverlies. Sommige studies geven aan dat zoethoutextract de body mass index (BMI) verlaagt en gewichtsverlies ondersteunt. Andere studies hebben echter geen effecten op het gewicht gevonden (3435).
  • Helpt bij de behandeling van hepatitis C. Eén reageerbuisstudie wees uit dat toevoeging van glycyrrhizine aan een standaardbehandeling tegen hepatitis C de verspreiding van het virus aanzienlijk verminderde. Hoewel veelbelovend, zijn deze resultaten niet bevestigd bij mensen (3637).

Zoethout kan krachtige antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële effecten hebben. Eerder onderzoek suggereert dat het, als gevolg hiervan, infecties van de bovenste luchtwegen kan verlichten, zweren kan behandelen en de spijsvertering kan bevorderen, naast andere voordelen.

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

De Food and Drug Administration (FDA) heeft zoethout algemeen erkend als veilig voor gebruik in voedingsmiddelen(2).

De FDA beoordeelt of controleert supplementen momenteel echter niet op zuiverheid, effectiviteit of nauwkeurigheid van ingrediëntenetikettering.

Bovendien wordt het gebruik van zoethout supplementen en -thee op korte termijn algemeen als veilig beschouwd. Grote doses kunnen echter nadelige effecten hebben, en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen kunnen het beter vermijden.

Een overdosis zoethout

Zowel chronisch gebruik als grote doses zoethout producten kunnen leiden tot glycyrrhizine-accumulatie in je lichaam.

Het is aangetoond dat verhoogde niveaus van glycyrrhizine een abnormale toename van het stresshormoon cortisol veroorzaken, wat kan leiden tot onevenwichtigheden in uw vocht- en elektrolytenhuishouding (38).

Als gevolg hiervan kunnen chronische en grote doses van zoethout producten verschillende gevaarlijke symptomen veroorzaken, waaronder (23839):

Hoewel zeldzaam, kan zoethoutvergiftiging voorkomen. Het kan leiden tot nierfalen, congestief hartfalen, of overmatige vochtophoping in de longen (longoedeem)(2).

Personen met hoge bloeddruk, congestief hartfalen, nieraandoeningen of een laag kaliumgehalte wordt daarom aangeraden glycyrrhizine-bevattende zoethout producten helemaal te vermijden.

Zwangerschap en borstvoeding

Het consumeren van veel zoethout – en glycyrrhizine in het bijzonder – tijdens de zwangerschap kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

In één onderzoek hadden kinderen van moeders die grote hoeveelheden glycyrrhizine bevattende zoethout producten aten tijdens de zwangerschap, meer kans op hersenbeschadigingen op latere leeftijd( 40 ).

Daarom moeten zwangere vrouwen zoethout supplementen vermijden en hun inname van zoethout in voedingsmiddelen en dranken beperken.

Vanwege een gebrek aan onderzoek, moeten kinderen en vrouwen die borstvoeding geven ook zoethout producten vermijden.

Interacties met geneesmiddelen

Van zoethout is aangetoond dat het een wisselwerking heeft met verschillende medicijnen, waaronder (2):

  • bloeddruk medicijnen
  • bloedverdunners
  • cholesterolverlagende medicijnen, waaronder statines
  • diuretica
  • anticonceptiva op basis van oestrogeen
  • niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s)

Mensen die één van deze medicijnen gebruiken, moeten zoethout producten vermijden, tenzij hun zorgverlener anders voorschrijft.

Chronisch gebruik en hoge doses zoethout kunnen leiden tot ernstige vocht- en elektrolytenstoornissen. Kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met nieraandoeningen, hartaandoeningen of hoge bloeddruk dienen zoethout producten te vermijden.

Dosering en vormen van zoethout

Als supplement is zoethoutextract verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, poeders, tincturen, lokale gels, en theeën. De wortel zelf kan ook vers of gedroogd worden gekocht.

Er is momenteel geen standaard doseringsadvies. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding (SCF) raden echter beide aan om de inname van glycyrrhizine te beperken tot niet meer dan 100 mg per dag(41).

Met name degenen die grote hoeveelheden zoethout producten eten, krijgen mogelijk meer dan deze hoeveelheid binnen.

Omdat producten niet altijd de hoeveelheid glycyrrhizine vermelden, kan het bovendien moeilijk zijn om een veilige hoeveelheid te bepalen. Daarom is het belangrijk om een veilige en effectieve dosis te bespreken met uw zorgverlener.

Een andere optie is om te kijken voor deglycyrrhizinated licorice (DGL) poeders of capsules.

Deze supplementen zijn vrij van glycyrrhizine, dat verantwoordelijk is voor de meeste bijwerkingen van zoethout. Aangezien deze stof echter ook talrijke voordelen biedt, is het onduidelijk of DGL-producten dezelfde positieve gezondheidseffecten hebben.

Je kunt zoethout consumeren als thee, tinctuur, poeder, of supplement. Het kan ook plaatselijk worden aangebracht als een gel. Hoewel er geen standaard dosering voor zoethout is, moet je je totale glycyrrhizine inname beperken tot niet meer dan 100 gram per dag.

Tot slot

Zoethout wordt al duizenden jaren gebruikt voor de behandeling van een verscheidenheid aan aandoeningen, waaronder aandoeningen aan de luchtwegen en spijsverteringsproblemen.

De plantaardige stoffen hebben krachtige antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële effecten. Hoewel het verlichting kan geven bij zure reflux, eczeem, maagzweren, en andere gezondheidsproblemen, zijn er meer uitgebreide studies bij mensen nodig.

Toch heeft zoethout nadelige effecten als het te veel wordt geconsumeerd of vaak wordt gegeten. Raadpleeg uw arts voordat u zoethout supplementen of thee probeert.(bron)